Ölar. "Vi har semester-feeling och har sett fram emot det här. Det är skönt att ha en dag när man inte har någonting planerat" säger killen med ölen.
Ölar. "Vi har semester-feeling och har sett fram emot det här. Det är skönt att ha en dag när man inte har någonting planerat" säger killen med ölen.

Liten bötesrisk för offentligt supande

Polisen ger fåtal böter trots att det under sommarhalvåret dricks en hel del på platser med förbud.

ANNONS
|

Enligt Falkenbergs lokala ordningsföreskrifter får inte vin, spritdrycker, starköl eller starkcider drickas på utpekade områden i kommunen annat än vid tillåten servering. Det gäller exempelvis vid Tullbron, Vallarna och Skrea Strand.

– Generellt är det centralt och där det är mycket människor. Det är för ordningen skull, alla ska känna sig trygga och bekväma, säger gatuchef Linda Larsson.

Det är polisens uppgift att se till att föreskrifterna följs. Under 2011 delades en böteslapp ut och efterföljande år pendlar det mellan fyra och fem stycken. Kommunens tillståndshandläggare tror att det kunde ha delas ut betydligt fler än så.

– Om man verkligen vill finns möjligheter att göra det. Är det fint väder sitter folk där. De har picknick och många har alkohol med sig. Det borde vara fler böteslappar men polisen har inte prioriterat detta, säger Lars Lacke.

ANNONS

Att det är lågprioriterat är inget som polisen hymlar med.

– Om vi tänker oss Wheels & Wings eller något sådant är det svårt att hinna med att skriva böter helt enkelt. Vi prioriterar att vara synliga och förebygga bråk samt att omhänderta personer som gått över gränsen, säger Niklas Rånge, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Falkenberg.

Han har uppfattningen att falkenbergarna har koll på var det är otillåtet att dricka, men sätter ett frågetecken kring om det gäller för alla turister. Oavsett är offentligt drickande på platser med förbud inget ovanligt inslag i Falkenberg under sommaren. Brofästet vid Tullbron är en populär plats.

– Ja, och där är det alltså inte tillåtet att sitta. Men jag är inte säker på att böteslappen är det som avgör det hela. Jag tror att man ska ha ett mer aktivt grepp. I kommunen har vi fältassistenter som går runt och tittar till våra ungdomar. Jag som tillståndshandläggare är ute och gör tillsyner. Ser vi någonting är det klart att vi på pekar att man inte får dricka alkohol på de här platserna, säger Lars Lacke.

Falkenbergs mest välbesökta strand, av såväl turister som lokalbefolkningen, är en av de platser där förbudet gäller. HN träffar på två killar som inte bryr sig om att gömma ölen, men de vill inte skylta med sina namn.

ANNONS

– Jag var ganska säker på att vi inte får dricka här, säger en av killarna och den andra fyller i.

– Det har man vetat men man tänker att det gäller mer mitt i stan. Här på stranden tror jag inte polisen kan göra någonting åt det. De kan inte ha koll på 3 000 personer.

Visst händer det att det slinker ner en och annan starköl bland soldyrkarna. Men för en öl eller två ser polisen oftast mellan fingrarna.

– Ja, generellt sett kan man väl säga det. Men skulle vi få ett problem med utbrett fylleri på Skrea strand så har vi en möjlighet att göra en insats och skriva böter. Sommartid är vi hårt belastad med alla typer av ärenden så det blir inte mycket tid över till att jobba på det sättet, säger Niklas Rånge.

Även om det inte skrivs många böteslappar menar han att polisen vidtar andra åtgärder för att få bort alkoholen från platserna med förbud.

– Många gånger väljer man istället att bara förverka alkoholen. Jag vet att det hälls ut mycket mer alkohol än vad det skrivs böter, säger Niklas Rånge.

Men det är inte helt riskfritt att sätta sig på Tullbron eller Skrea strand och ta sig en öl?

ANNONS

– Nej, det är upp till respektive polisman hur man vill hantera det aktuella fallet.

Fakta: Alkoholförtäringsbrott

Brott mot lokala ordningsföreskrifter om förbud mot alkoholförtäring på viss plats iFalkenberg.

År Antal böteslappar

2011 1

2012 5

2013 4

2014 5

ANNONS