Lettlandshjälpen i Slöinge – en hjälp som alltid kommer fram

Över en halv miljon kronor per år samt två lastbilar fyllda till bredden. Lettlandshjälpen i Slöinge gör mycket nytta på flera håll.

ANNONS
|

–Det är fantastiskt att se hur våra pengar gör skillnad, säger Irene Wanén, en av eldsjälarna på Lettlandshjälpen.

Mitt i Slöinge ligger en till utrymmet liten affär med second hand-saker. En liten affär som gör stor skillnad då allt de tjänar oavkortat går till att hjälpa. Lettlandshjälpen som butiken heter har funnits i 22 år och under åren har man bara växt för att i år 2016 ha skänkt över en halv miljon kronor som mängder av olika saker som man åkt över med.

–Vi är 25 stycken frivilliga som jobbar med det här och vi gör det för att vi känner en enorm glädje i att kunna hjälpa människor som har det svårt på olika sätt. Vi har under åren kunnat se hur olika saker byggts upp men också hur människor byggts upp av att det fått något litet som hjälpt dem att få hopp och tro, som gjort att de vågar ta för sig lite, säger Irene Wanén.

ANNONS

Organisationen Lettlandshjälpen i Slöinge samarbetar nära med Susedalens församling och det är till vänförsamlingen i Varme samt ett sjukhus och en skola i Jelgava som hjälpen går. Privatpersoner i området har också hjälpt.

–Vi stöttar deras pensionärsförening mycket och de har nu en kassa ur vilken de kan ta pengar för att hjälpa någon med en starroperation till exempel eller med pengar till mediciner. Det finns många med behov och varje krona vi skänker följs upp och tas till vara på. Både de och vi känner oss nöjda med samarbetet och framför allt ser vi allt det goda som sker, säger Marianne Johansson.

På barnhemmet som ligger på sjukhuset i Jelgava kunde de nu i år se hur det plötsligt fanns en fin lekpark där det inte funnits något för barnen innan. Andra saker som för oss som är självklara, till exempel tandborstar och tandkräm fylls det också kartonger med som delas ut. Sen är det kläder, skor, hygienartiklar och mediciner för att inte glömma cyklar, rullatorer och käppar.

–Senast vi var över hade vi 900 flyttkartonger fulla. Det var mycket jobb med att lasta på och av allt, och alla vi som jobbar frivilligt är äldre så det slet. Men självklart är det värt det, säger Erik Wanén, som jobbar cirka 60 procent som frivillig i butiken och med att organisera varor som kommer in samt mycket organisation kring allt de tar med sig till Lettland.

ANNONS

–Egentligen finns det bara ett problem och det är att vi har svårt att locka yngre människor till vår frivilligorganisation. Vi är samtliga över 75 år och det skulle behöva fyllas på underifrån, säger Erik Wanén.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten.

ANNONS