Lugnare vatten. Än så länge har återöppnandet av Hertingforsen varit negativ för laxfångsterna i Falkenberg.
Lugnare vatten. Än så länge har återöppnandet av Hertingforsen varit negativ för laxfångsterna i Falkenberg.

Laxfisket något bättre - fler fångster uppströms

Laxfisket i Falkenberg verkar gå något bättre i år. Men fortfarande är det långt till fångsterna som noterades innan Hertingforsens fåra öppnades igen.

ANNONS
|

Anders Gellerstam sköter tillsynen vid laxfiskestugan och har koll på fångsterna. 83 laxar och ett femtontal öringar är resultatet hittills i år när HN ringer upp.

– Lite bättre än vid den här tiden förra året. Längre tillbaka var fisket mycket bättre. Men jag tycker man ska jämföra med de två senaste åren sedan den nya forsen öppnades.– När vi hade trappan gick ju laxen fram och tillbaka utanför stugan. Nu är det ju raka spåret upp i princip och det nappar inte speciellt mycket vid laxbron där räkfiskarna håller till. Men de får en hel del vid Garvareforsen där flugfiskarna är.

ANNONS

Samtidigt konstaterar Anders Gellerstam att de flesta är positiva till att forsen vid Herting öppnades igen, men att det kommer att ta några år till innan det ger resultat i Falkenberg.

– Däremot har jag hört att de fångat väldigt mycket lax uppåt Vessigebro i år.

Det bekräftas delvis av Jan-Åke Jacobson. Han konstaterar att efterfrågan på fiskekort för Ätrans Nedre Fiskevårdsområde (från bron i Vessigebro till bron över gamla E6 i Falkenberg) är betydligt större än tidigare.

– Korten har tagit slut ett antal gånger i sommar så att jag fått fylla på. Eftersom vi sålt väldigt mycket fler kort har sannolikt fångsterna ökat.

Där är det inget tvång på att rapportera fångsterna. Det är frivilligt och även om folk uppmanas att göra det så har responsen varit dålig. Därför finns heller ingen statistik för det området.

Jan-Åke Jacobson tror liksom Anders Gellerstam att fångsterna på sikt kommer att öka i Falkenberg igen.

– Ja, det gör det säkert. Laxarna som vandrat upp har kunnat leka på större områden. Men det gäller att ha tålamod.

Den som drog upp årets största fisk i Falkenberg fick förr titeln Mister Lax. Titeln har numera ändrats till Årets Lax och den som ligger bäst till för närvarande är Magnus Qvarnström från Falkenberg. Han fick ett exemplar på 8,0 kilo den 21 juni, strax nedanför Tullbron.

ANNONS
ANNONS