Hindret ska bort. Här ska laxen kunna simma förbi när dammvallen görs om.
Hindret ska bort. Här ska laxen kunna simma förbi när dammvallen görs om.

Laxen ska få fri passage vid Okome kvarn

Falkenbergs kommun har fått en miljon kronor för att skapa fria vandringsvägar för fisk i Stockån vid Okome kvarn.

ANNONS
|

Vid Okome kvarn finns en dammvall som utgör ett hinder för vandringsfiskar. På uppdrag av länsstyrelsen ska Falkenbergs kommun frigöra dessa vanringsvägar så att lax och andra fiskar kan ta sig förbi. För det får kommunen en miljon kronor.

– Det är mycket positivt att vi får de här pengarna. I och med att vi har öppnat upp Hertingsforsen blickar vi nu längre upp. Att frigöra vandringsvägar vid Okome kvarn är ett steg, säger Ingela Danielsson, kommunekolog.

Kvarndammen har funnits åtminstone sedan 1800-talet och var från början gjord i trä. På 1930 talet byggdes den om i sten och turbiner installerades för att driva kvarn och såg.

ANNONS

Flera fiskarter som observerats i Stockån finns både uppströms och nedströms dammen men exempelvis lax förekommer bara nedströms och är inte lika vanligt förekommande här som i andra vattendrag i kommunen.

För att vandrande fisk ska kunna ta sig förbi kvarndammen planeras en sänkning av en del av damvallen som i dag dämmer hela åns bredd. Samtidigt ska en ny vall byggas parallellt med ån för att bevara dammen bredvid passagen. Dammen behöver bevaras eftersom den fungerar som branddamm för det intilliggande sågverket. Den nya vallen kommer att kläs med stenar för att smälta ihop utseendemässigt med den nuvarande.

Konsultfirman Ekokoll har på uppdrag av länsstyrelsen gjort upp en plan för åtgärderna och i kväll hålls ett samrådsmöte i bygdegården.

– Vad vi har föreslagit är att återskapa den naturliga åfåran samtidigt som vi bevarar dammen och kulturvärdena. Fisken får fria vanringsvägar upp i hela systemet, säger Marika Stenberg, naturvårdskonsult på Ekokoll.

Sänkningen av dammvallen innebär även att flodpärlmusslan kan etablera sig uppströms kvarnen. Flodpärlmusslan är helt beroende av laxfisk för sin reproduktion eftersom dess larver lever som parasiter på laxens gälar.

ANNONS

– Flodpärlmusslan är rödlistad och skyddsvärd, säger Marika Stenberg.

ANNONS