Laxen nappar inte vid bron

Laxfisket ska locka fler turister i framtiden. Men i år dröjde det en månad innan första nappet, ryktet går och intresset avtar. Nu kräver sportfiskeföreningen åtgärder.

ANNONS
|

Det är drygt två år sedan Hertingforsens flodfåra öppnades upp i Ätran. I grunden är det positiv att fler laxar, laxsmolt och ålar överlever vandringen upp och ned för ån. Men att förutsättningarna för laxen i Ätran har förbättrats syns inte fiskestatistiken. I år dröjde det en månad innan första blanklaxen kunde sättas upp på tavlan vid Laxstugan och hittills har inga fångster tillstött.

– Det är oroande att det dröjer och att vi inte får upp fler. Det har varit segt och snacket går, säger föreningens ordförande Morgan Larsson.

Öppningen av Hertingforsen har hyllats vitt och brett, även av sportfiskeföreningens medlemmar. Men ingreppet har också fått negativa konsekvenser för laxfisket, menar Morgan Larsson. Förr om åren kunde laxarna spendera flera dagar i vattnet kring Laxbron innan de fortsatte vandringen uppåt. Nu försvinner de vidare upp direkt.

ANNONS

– Det går mycket snabbare sedan forsen öppnades. Laxarna simmar inte fram och tillbaka som tidigare. Man måste få till bättre ståndplatser, fler platser där fisken stannar till, säger han.

Föreningen har uppvaktat både politiker och kommun med förslag på åtgärder som kan göra fisket mer händelserikt. Stenar som gör att laxen stannar upp är en tanke, att hindra ån från att slamma igen är en annan. Att stärka upp lekbottnarna med ett särskilt grus är ett tredje.

– Vi vill att kommunen agerar. Vill man ha fisketurister och vanliga laxfiskare här så kan man inte sitta och vänta. Folk tappar intresset om inget händer, säger föreningens ordförande som menar att sportfisket redan har hamnat i en ond cirkel.

– Om ryktet går att det inte nappar så är det färre som vill fiskar. Då kommer det upp ännu färre fiskar.

Destination Falkenberg känner till förslagen och har förståelse för frustrationen. Den 16 maj ska frågan behandlas formellt under projektnamnet Hertingforsen som besöksmål.

– Ja, det har tagit tid men samtidigt så har det dröjt för att det finns så många intressenter längs sträckan. Jag tycker att sportfiskeföreningens förslag är rimliga, det är viktigt att vårda fiskesträckan nedströms Laxbron. Nu blir frågan vem som ska ansvara för vad och vem som ska betala, säger destinationsutvecklare Kristjan Fannar som gärna ser att destinationsbolaget får en drivande roll i ett framtida samarbete kring laxfiskets förutsättningar.

ANNONS

Men är du inte orolig för att laxfiskets goda rykte redan har skadats av detta?

– Det är klart att det kan påverka på kort sikt. Samtidigt hör vi att det är tvärtom längre uppströms. Ser man vilka projekt som vi preppar för nu så tror jag inte att det har någon betydelse på längre sikt.

Även Camilla Hamnemo, kommunens enhetschef för park och kust, manar till tålamod. Hon menar att det kan finnas flera förklaringar till att det har nappat dåligt hittills i år.

– Frågan är om det är tillräckligt varmt i vattnet än. Jag tror att laxen står och väntar på att det ska bli lite varmare, säger hon.

En ritning för en ny Laxbro finns framtagen och bygget väntas starta efter årets laxsäsong och färdigställas till nästa vår. Bron höjs med 90 centimeter och ska få platåer vid betongfundamenten där även rullstolar ska kunna ta sig fram.

2013 lanserades projektet Destination Laxland. För 1,3 miljoner kronor skulle sportfisketurismen i Falkenbergs, Halmstads och Laholms öka. Finansieringen kom från EU, Region Halland och de tre kommunerna.

ANNONS