Långaveka smedja öppnar efter 50 år

Sedan 150 år tillbaka har en smedja stått strax utanför Glommen men den har stått tom de senaste 50 åren. Nu har Långaveka smedja öppnats igen av Morup-Stafsinge hembygdsförening.

ANNONS

Under Hembygdsgårdens dag i söndags öppnade Morup-Stafsinge hembygdsförening Långaveka smedja i Glommen. Mellan 1872 och 1972 var det dit folk vände sig för smide, men nu har smedjan stått tom i 50 år. Förhoppningen är att kunna restaurera den helt och få igång smedjan igen.

1872 byggde Johan August Börjesson smedjan och bedrev sin verksamhet där tills 1921 då hans son Anders Johansson tog över. 1956 tog Anders systerson, Harry Bengtsson, över smedjan. En som kommer ihåg Harry ”Smea-Harry” Bengtsson är Göthe Johansson som växte upp i Glommen.

– När man var liten var man rätt så ofta här. Han hade cykelverkstad på andra sidan vägen och så smidde och svetsade han här. Det var roligt att vara här, säger Göthe.

ANNONS

På den tiden var det hit fiskarna i Glommen vände sig, när de behövde något i järn. Men det var cyklar han var bäst på. Göthe berättar att ”Smea-Harry” var en av traktens största försäljare av cyklar.

– Men svetsa var han ingen hajjare på, det höll aldrig när han svetsade, han kunde inte det. Cyklar var han ju jätteduktig på, säger Göthe Johansson.

1972 låste ”Smea-Harry” smedjan, gick hem och öppnade aldrig dörren igen. Sedan dess har den stått oanvänd i 50 år.

Renovering

Sedan i april har bland andra Kjell Carlsson, ordförande för Morup-Stafsinge hembygdsförening, städat och renoverat det de kunnat i smedjan. Men än är de inte färdiga. Murstocken är inte helt stadig och den behövs för att kunna bedriva smide igen.

– Murstocken är så dålig, så vi vågar inte elda i den. Vi får se om det blir att renovera den, det vore ju kul att kunna visa hur man gjorde, säger Kjell som själv håller på med smide.

Hembygdsföreningen har även sökt pengar för att kunna renovera entrén samt göra i ordning marken utanför smedjan. De hoppas att de framåt ska kunna bedriva smide så som de gjorde när huset byggdes.

Mats Brandin, som även han arbetat med att öppna smedjan, visar upp delar som de inte riktigt vet vad det är. En inristning på ytterväggen, under initialerna J.A.B.J., förbryllar. Men det största mysteriet är den stora öglan i järn som sitter under nocken på baksidan. Mats berättar att de visat bilder på den på ett museum här i Halland men att de inte heller visste vad det var.

ANNONS

– Det vore kul att veta vad den hade för funktion. Så om någon som läser er artikel vet, kan de ju höra av sig till oss, säger Mats Brandin.

Vad denna ögla hade för funktion vet de inte.
Vad denna ögla hade för funktion vet de inte. Bild: Dick Gillberg

Besökare

Det trillar in många besökare som är nyfikna på den gamla smedjan. Många har själva varit på plats när den var i gång och många har verkat för att den ska öppnas. Ingvar Karlsson har många barndomsminnen från smedjan och var en av initiativtagarna till renoveringen.

– Vi stod vid bälgen och drog, berättar Ingvar Karlsson.

– Det är viktigt att nutida generationer får se hur det såg ut och gick till, säger Karin Karlsson.

Långaveka smedja ägs idag av Lilian och Yngve Johansson, med de har överlåtit förvaltningen till Morup-Stafsinge hembygdsförening. Tanken är att smedjan ska hållas öppen som ett museum framöver, men några fasta öppettider finns inte just nu.

– De som är intresserade får höra av sig till oss så bokar vi in en tid då vi kommer och öppnar, säger Mats Brandin.

ANNONS