LÄRARE BLEV SJUKA. Fredric Hillertz, huvudskyddsombud, anmälde Apelskolan till Arbetsmiljöverket eftersom lärarnas hälsa var i fara.
LÄRARE BLEV SJUKA. Fredric Hillertz, huvudskyddsombud, anmälde Apelskolan till Arbetsmiljöverket eftersom lärarnas hälsa var i fara.

Lärare på Apelskolan orkar inte längre - facket slår larm och kräver åtgärder

Hot och kränkningar har blivit vardag i en klass på Apelskolan. Skyddsombudet slog i våras larm till Arbetsmiljöverket då lärarnas hälsa var i fara. Nu kan skolan hotas av vite om inte arbetsmiljön förbättras.

ANNONS
|

Det har varit turbulent under en lång tid i en klass på Apelskolan. Bara under 2016 har 13 tillbud anmälts som avser hot och kränkningar. I slutet på april var situationen så allvarlig att Fredric Hillertz, skyddsombud för Lärarförbundet, begärde att Arbetsmiljöverket skulle meddela ett föreläggande mot skolan på grund av den psykosociala arbetsmiljön.

– Det är en specifik elevgrupp där det varit turbulent. Lärare har mått dåligt när de arbetat i gruppen och blivit sjuka. Det har handlat om verbala påhopp och elever som betett sig illa.

Läs mer: Var femte lärare har blivit hotad

ANNONS

Problemen i klassen började redan i årskurs sex och trots att skolledningen satt in åtgärder i form av både dubbelbemanning och extra resurser har situationen inte förändrats. Enligt Fredric Hillertz har Lärarförbundet i flera omgångar lyft frågan.

– Arbetsledningen tar självklart problemet på allvar men jag är inte helt säker på att ramarna är tillräckliga. Som skyddsombud vill jag naturligtvis se att man satsar mer pengar. Det enda jag kan konstatera är att vi inte har kommit tillräckligt långt.

Personalomsättningen i den berörda klassen har varit hög och rektorn på skolan är ny. Fredric Hillertz vill poängtera att det inte är elevernas fel att situationen är som den är. I den handlingsplan som skolan upprättade står det att skolan inte lyckas bedriva den undervisning som behövs för att elever ska uppnå relevanta mål. Arbetsmiljön beskrivs som ansträngande för både elever och lärare och skolans säger sig ha misslyckats med att förmedla en hänsynsfull och demokratisk människovärdering.

– Det är ofta flera faktorer som väger in. Det blir otryggt när det hela tiden kommer nya vuxna och eleverna hamnar i fel sammanhang. Även vi vuxna blir oroliga när strukturen försvinner. Då sätter sig snabbt en oro, säger Fredric Hillertz.

ANNONS

Arbetsmiljöverket konstaterade efter sin inspektion att det finns brister i arbetsmiljön som riskerar personalens psykosociala hälsa. De kräver nu att Apelskolan senast den 1 september ska vidta åtgärder för att säkerställa arbetsmiljön, annars kan skolan utdömas vite. I sitt svar skriver barn- och utbildningsnämnden bland annat att lärarna nu ska få stöd och handledning av det centrala barn- och hälsoteamet med specialpedagog och psykolog. Fredrik Larsson, biträdande rektor på Apelskolan, är öppen med att situationen har varit tuff för både lärare och elever.

– De insatser som har gjort, vilket är många, har inte haft den effekten som vi hoppats på. Där står personalen, skyddsombudet och ledningen enade. Men i och med att vi jobbar med människor är ingenting svart och vitt och vi har aktat oss för att säga att det bara finns en lösning.

Fredrik Larsson säger att han såg tecken på att klassen gick åt rätt håll i våras och att han tror på de åtgärder som nu sätts in. Samtidigt är han tydligt med att läget är allvarligt och att skolan behöver ha ett närmare samarbete med föräldrarna.

– Vi har bara eleverna ett visst antal timmar per dag och det är vårt uppdrag att försöka hjälpa dem utifrån deras förutsättningar. Nu har vi placerat de mest erfarna pedagogerna i klassen och vi kan använda oss av den erfarenhet vi har från förra året. Förhoppningsvis är det inte samma tuffa klimat som möter elever och lärare när de nu kommer tillbaka.

ANNONS

ANNONS