”Kvinnor måste våga sikta högre än idag…”

Hästar går som en röd tråd genom egenföretagaren och juristen Carina Alfvéns liv. Hennes resa till att bli en av Sveriges mest eftertraktade hästjurister började med att en farfar lyfte upp en fyraårig flicka på ardennern Prima. ”Ropa när du vill ner från hästen!”, sa farfar och gick in i huset för att dricka kaffe. – Jag kommer inte ihåg om jag ropade på farfar, men sedan den dagen har jag älskat hästar, säger Carina Alfvén som kommer till Falkenberg Strandbad för att träffa Hallands Affärer efter sin obligatoriska fredagsritt med väninnorna.

ANNONS
|

År 1986 flyttade Carina Alfvén, maken och barnen till en gård i Timmele strax norr om Ulricehamn och hon köpte sina två första hästar.

– Till slut hade vi sex hästar, får, höns och grisar, säger Carina som förutom gård och barn arbetade som informatör på Järnia AB i Ulricehamn.

Bilden som växer fram kring Carina Alfvén är den av en disciplinerad, målmedveten och glad människa som får saker gjorda. Hennes nyfikenhet på juridik väcktes när hon hamnade i besynnerliga diskussioner när hon köpte sina hästar.

– Säljarna pratade om att de ville ha hälften svart och hälften vitt. Jag förstod inte vad de menade. Dessutom var det alltid en massa veterinärterminologi och juridikterminologi i köpeavtalen, säger hon.

ANNONS

För att förstå mer, och för att kunna ta hand om sina egna hästar, utbildade hon sig till veterinärassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna. När hon skilde sig tog hon nästa steg i karriären: Hon slutade på Järnia, läste psykologi i två år samt tog sin juristexamen vid Handelshögskolan i Göteborg.

– Jag studerade på bussresan mellan Ulricehamn och Göteborg. Den tog tre timmar tur och retur. Det gjorde att jag kunde ta hand om hästarna och barnen när jag kom hem, säger Carina Alfvén.

Som nybakad jurist började hon arbeta som konsumentvägledare i Marks kommun år 2004. Under sina fem år där gjorde hon sig omtyckt bland såväl kommuninvånare som företagare när hon hjälpte dem att lösa diverse tvister.

– Det händer fortfarande att människor och företagare från Mark ringer och vill ha hjälp, säger hon.

Men det var inte bara för Marks kommun hon jobbade. Länsstyrelsen i Västra Götaland, Stockholms län, Sörmland och Halland anlitade henne för att hålla kurser i att starta eget för kvinnor, affärsjuridik för landsbygdsföretagare och på TV4 i Göteborg satt hon i direktsändning i TV och talade om konsumentjuridik varannan tisdagsmorgon under flera år.

Men hela tiden växte lusten i Carina att själv bli egen och 2009 slutade hon som konsumentvägledare.

ANNONS

– Jag tror inte någonting är omöjligt. Det handlar bara om att välja rätt väg, säger hon.

Rätt väg verkar Carina ha tagit när hon specialiserade sig på häst- och familjejuridik. Idag är hon en av landets mest efterfrågade hästjurister. Och hennes arbetsschema är späckat. I veckan som gick satt hon i tingsrätten i Västerås och de kommande veckorna kommer hon att hålla föreläsningar i hästjuridik och familjejuridik för hästmänniskor samt även sitta i förhandlingar i Visby, Uppsala, Umeå, Lund och Stockholm.

Resor är det mycket av och Carina sitter nästan varje dag i bilen, på flyget eller på tåget. Ärendet i Västerås rörde en häst som sålts med kvarka och kissing spines (en förändring i ryggkotorna som leder till att hästen har smärta med ryttaren på ryggen). Det slutade med att säljaren fick betala 80 000 kronor plus sina advokatkostnader.

– Idag är det många hästar som tyvärr säljs dopade med smärtlindrande medel. Dopingen gör det svårt för hästköparen att veta om hästen är skadad eller har ont någonstans när de provrider den, säger hon.

Carina Alfvén förklarar att många av de oseriösa hästhandlare hon möter i tingsrätten är unga slipade tjejer som har hästhandel som ett sätt att tjäna snabba pengar på.

ANNONS

– Jag rekommenderar alltid hästköpare att dopingtesta hästen. Att de provrider den mer än en gång, besöker den i stallet, kollar upp hästägaren hos kronofogden, får tillgång till hästens veterinärjournaler och slutligen att de vid ett köp skaffar ett skräddarsytt köpeavtal, säger hon.

Hon har som sagt många strängar på sin lyra, Carina Alfvén. Under förra regeringen arbetade hon åt näringslivsministern, Maud Olofsson, som företagsambassadör och stöttade kvinnor i sitt företagande.

– Du måste tro på dig själv. Om inte du tror på dig själv, hur ska då kunderna göra det? frågar hon retoriskt och listar fyra förutsättningar för att man ska lyckas:

1. Man måste ha en bra affärsidé.

2. Man måste tro på den.

3. Man måste våga ta bra betalt.

4. Man bör tänka samarbete istället för konkurrens.

Carina Alfvén tycker kvinnor bör agera mer som män när de startar företag och förklarar varför.

– Mannen kommer till banken i kostym med en snygg affärsplan som kostat 20 000 kronor att ta fram och vill låna en miljon kronor. Kvinnan kommer med sina tankar på ett papper som hon skrivit själv och vill låna 100 000 kronor. Mannen förklarar att han ska ha sitt kontor högst upp i det flotta kontorshuset och ska köpa en BMW för att åka till kunderna med. Kvinnan berättar att hon tänker göra om potatiskällaren till kontor och den gamla Volvon klarar säkert några mil till. Mannen får lånet, inte kvinnan.

ANNONS

– Jag tror att kvinnor måste sikta högre än de gör idag, de måste ta steget och satsa fullt ut, avslutar Carina Alfvén och sätter sig i sin bil, en röd Audi, för att åka och fira sin dotterdotters tvåårsdag. Presenten? Ridhjälm och ridkläder. Förstås.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Hallands Affärer.

Tre viktiga årtal

1986

Då köpte jag mina två första hästar, halvblodet Balou och islandshästen Natascha som båda blev 29 år. Jag har ägt åtta hästar sammanlagt och kanske firar mitt tioårsjubileum som egenföretagare med att köpa en ny häst. Drömhästen är en frieserhäst. Problemet är bara att jag är så känd, eller snarare ökänd, för min juridiska kompetens i hästkretsar. Som en hästägare i Bohuslän nyligen sa: ”Jag vill inte (”vågar inte”, reds.anm) sälja en häst till dig!”

1998

Påbörjar jag mina juridikstudier i Göteborg. Att jag började studera juridik berodde på att de juridiska kunskaperna behövdes för mitt arbete samt att när jag köpte mina hästar var det just den juridiska biten jag (eller säljaren) inte förstod.

2008

Startar jag mitt företag och 2009 tar jag steget och säger upp mig från min fasta tjänst. ”Idag har jag så mycket arbetserbjudanden att jag skulle kunna anställa flera jurister, men jag åtar mig bara de uppdrag som jag tror på.”

Fakta

Carina Alfvén

Ålder: 57

Bor: I villa på Hjortsberg i Falkenberg

Gör: Är häst- och familjejurist, håller kurser och föreläsningar i båda ämnena

Yrkeskarriär: Informatör på Järnia AB. Utbildad jurist vid Handelshögskolan

i Göteborg. Även läst marknadsföring och organisation samt två år psykologi. Är certifierad styrelseledamot och arbetat som konsumentvägledare i Marks kommun i fem år. Är också utbildad veterinärassistent

Fritid: Rider, drejar, umgås med barn och barnbarn

Läser: Har alltid en bok på nattduksbordet. Senaste var ”Den röda adressboken” av Sofia Lundberg

Lyssnar på: Klassisk musik, besöker Göteborgsoperan en gång i månaden

Tittar på: ”Fina hästar. Stannar alltid när jag ser vackra hästar och fotograferar dem”. Tittar ibland på nyheterna eller en bra film

Kan inte vara utan: Min familj, ridhjälmen, datorn och absolut inte papperskalendern

Äter: Vegetariskt mat och fisk

Dricker: Citronvatten och te

Detta visste du kanske inte om Carina: Hon är en av de första som utbildade sig till babysimledare i Sverige 1981. ”Mina barn simmade väldigt tidigt”, konstaterar hon

ANNONS