Kommunråd bakom svartbygge i reservat

Kommunrådet Claës-L Ljungs brygga i Fegens naturreservat är ett svartbygge. Det har länsstyrelsen konstaterat och krävt att bygget tas bort. Trots det ligger den kvar.

ANNONS
|

Den aktuella brygganläggningen ligger på fastigheten Sotanäs 1:1 inom naturreservatet Fegen. I september förra året uppmärksammades länsstyrelsen i Hallands län på att bryggan anlagts i strid mot strandskyddsbestämmelserna. Dessutom fanns skyltar med texten ”Privat” vilket också strider mot reglerna då allmänheten ska ha tillgång till stranden.

Tillsynsman

Anmälan till länsstyrelsen gjordes av Kjell Börjesson på Västkuststiftelsen. Han är tillsynsman för Fegens naturreservat på uppdrag av länsstyrelsen.

– Jag fick Hallandsdelen för ett år sedan. Det var då jag upptäckte svartbygget, en cirka tjugofem meter lång brygga med plats för ett tiotal båtar.

Legat där länge

Länsstyrelsen kontaktade markägaren som uppgav att bryggan fanns på marken när han köpte den och han kände inte till om dispens söktes när den anlades. Markägaren hänvisade till att brygganläggningen inte är hans utan tillhör Alvhaga Vildmark AB som hyr ut båtar i området. Det bolaget ägs av kommunrådet Claës-L Ljung (M).

ANNONS

– Det är anmärkningsvärt att ett kommunråd inte känner till bestämmelserna. Jag har själv varit politiker i Svenljunga kommun och vet hur viktigt det är att följa reglerna. Det krävdes tillstånd för brygganläggningen även innan området blev naturreservat, säger Kjell Börjesson.

Överklagade reservat

Claës-L Ljung var en av dem som överklagade länsstyrelsens beslut om att förvandla sjön Fegen till ett naturreservat. Han gillade inte föreskrifterna som ytterligare begränsar möjligheterna att till exempel bedriva kanotverksamhet i området.

Han är president för Europas Travsportamatörer och befinner sig på deras uppdrag i Schweiz. Därför har han kort om tid att prata när HN når honom för en kommentar.

Borde inte du som kommunråd och tidigare ordförande i bygglovsnämnden känna till byggreglerna?

– Visst gör jag det. Men bryggan har legat där långt innan det blev naturreservat och jag blev politiker. Nu har jag inte tillgång till dokumenten här, men jag tror inte att jag har gjort något fel. En jurist sköter ärendet för min del och sedan får vi se vad länsstyrelsen säger.

Fågelskyddsområden

Redan i våras beslutade Länsstyrelsen Halland om ett föreläggande att ta bort bryggbygget till midsommar, alternativt att ansöka om dispens från reservats- och strandskyddsföreskrifterna. Inom 400 meter från bryggan finns tre fågelskyddsområden som riskerar störningar under den känsliga häckningsperioden.

ANNONS

Skyltarna borta

Privatskyltarna togs bort efter länsstyrelsens påpekande. Däremot sade man sig inte känna till att det krävdes standskyddsdispens när bryggan kom till 1998 för att hantera uthyrning av företagets båtar. Bryggan ligger kvar då Alvhaga Vildmark valt att söka dispens i efterhand.

Fegens naturreservat

Fegens naturvårdsområde ombildades 2012 till naturreservat. Naturreservatet ligger i Falkenbergs, Svenljungas och Gislaveds kommuner och sträcker sig in i de tre länen Halland, Jönköping och Västra Götaland.

Sjön Fegen är knappt 24 kvadratkilometer stor och räknas till en av de större sjöarna i Sverige. Här finns bland annat den vårlekande siklöjan som räknas till en akut utrotningshotad art. Det är ett mycket populärt friluftsområde med sitt rika fågelliv och sitt omväxlande landskap.

ANNONS