Kommunens solarier ska nu diskuteras

Falkenbergs kommun är den enda i Västsverige som inte har någon åldersgräns på solarier enligt en ny kartläggning. Nu ska politikerna ta ställning till åldergräns.

ANNONS
|

Kommunens solarier finns på Klitterbadet. Det är Regionalt cancercentrum väst som har undersökt hur många kommuner som har solarier kvar. Verksamhetsledare Veronika Wintvik på Klitterbadet förklarar att de inte vill lägga sig i åldern på den som vill sola.

– Som det ser ut nu så är vår rekommendation 18 år. Det är föräldrarnas ansvar om man är under 18, säger hon.

Falkenberg och Laholm är de enda kommunerna som driver solarieverksamhet i Halland.

– Det är olämpligt av en kommun att bedriva en verksamhet när forskning visar starkt på att solarium ökar risken för hudcancer. Men det är extra beklämmande eftersom barn och ungas hud är mer känsliga och risken är högre att drabbas av hudcancer senare i livet, säger Ellen Brynskog, projektkoordinator på RCC väst.

ANNONS

Per Johansson (C) ordförande i kultur - och fritidsnämnden säger att kommunen följer Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation som är 18 år. Han förklarar att frågan aldrig lyfts tidigare och därför har kommunen haft kvar åldersgränsen som rekommendation. Kommunen kommer för första gången diskutera solarieverksamheten i kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 30 augusti.

– Vi får resonera om vi ska ha kvar solarieverksamheten i kommunal regi. Att sätta åldersgränsen på 18 år redan nu är enklare att göra, då vi har bemanning som kan kolla legitimation. Det är något som vi kommer ta upp på mötet den 30 augusti.

Det är också en ekonomisk fråga. Klitterbadets fyra solarier drar in cirka 140 000 kronor om året. Enligt Veronika Wintvik, kommer Klitterbadet att behöva hitta andra vägar att lösa budgeten på.

– Det är såklart ett politiskt beslut och en viss inkomstkälla för oss, säger Veronika Wintvik.

Ellen Brynskog, projektkoordinator på RCC väst, tycker att riskerna med solarium har sipprat in hos befolkningen och brunhetsnormen är inte lika stark som innan. Men hon menar på att kommunen har ett ansvar att verka för god hälsa i befolkningen, inte bidra till ökad risk för hudcancer.

– När en kommun har ett solarium sätter man en "okej" stämpel. Det blir speciellt beklämmande när solarierna står på badhus och friskvårdsanläggningar som sammankopplas med ett sunt leverne, säger hon.

ANNONS

Ellen Brynskog hoppas att kartläggningen ska bidra till en diskussion hos kommunerna och öka medvetenheten hos befolkningen.

– Vi gör inte det här för att vi vill peka finger och skylla på några. Vi vill uppmärksamma och diskutera.

Fakta: Regionalt Cancercentrum väst solariekartläggning

  • 2010 gick Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ut med en uppmaning till Sveriges alla kommuner att stänga ner solarieverksamheter.
  • Nu har Regionalt Cancercentrum väst (RCC väst) kartlagt solarieverksamheter i Västra Götaland och Hallands kommuner.
  • Totalt sju av 55 kommuner i Västra Götalands län och Halland har solarieverksamhet.
  • Strålsäkerhetsmyndigheten avråder helt från att sola solarium då det finns ett tydligt samband mellan hudcancer och solariesolande i tidig ålder.
  • Detta gäller framför allt personer under 18 år eftersom deras hy är mer känslig, personer med mycket leverfläckar och/eller ljus hy.
ANNONS