Kommunen underkänner miljonkravet

I den infekterade frågan om kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg ställer sig kommunen nu helt avvisande till fastighetsbolaget Julvihus krav på 13 miljoner kronor i ersättning.

ANNONS
|

Julvihus, som drivs av familjen Ulla och Jarl Nordström, äger den fastighet som än så länge rymmer Arbetsförmedlingen och Systembolaget vid Stortorget. Men båda dessa hyresgäster har signalerat att de, med önskan om både större och mer funktionella lokaler, kommer att flytta ut. Först Arbetsförmedlingen som vid årsskiftet flyttar till ett nybygge på andra sidan gamla E6, tvärs över vägen från Tångaskolan. Hösten 2018 flyttar också Systembolaget till ett planerat nybygge bredvid Ica Kvantum vid Sandgatan, mellan livsmedelsaffären och gamla järnvägen.

Därmed behöver Julvihus nya hyresgäster i sin centrala fastighet. Och Julvihus menar att det omfattande nybygget av bostäder i flervåningshus bakom deras fastighet, kommer att krypa så nära inpå att det både skymmer, försvårar lastning och lossning och skapar problem för nya hyresgäster. Dessutom finns en oklarhet om ägandet av en sex meter bred markremsa bakom Systembolagshuset som Julvihus utlovats.

ANNONS

Denna konfliktens kärna har gjort att Julvihus stämt kommun på 13 miljoner kronor i Mark- och miljödomstolen, ett belopp som beräknats utifrån en uppskattad värdesänkning på deras fastighet vid Stortorget. Julvihus kräver kommunen på pengarna eftersom man anser sig lida skada av den detaljplan som kommunen godkänt och som möjliggör nybygget.

Men föga oväntat tillbakavisar Falkenbergs kommun kravet i en färsk inlaga till Mark- och miljödomstolen. Kommunen företräds i denna tvist av advokatfirman Stangdell & Wennerqvist i Göteborg som är specialiserad på den här typen av juridiska frågor. Och advokatfirman tillbakavisar Julvihus krav redan på formella grunder: Inledningsvis har Julvihus i sin stämning angett bygglovsnämnden i Falkenberg som motpart. Men kommunens advokater menar att det är kommunfullmäktige, som slutligt beslutat om detaljplanen, som i så fall är rätt motpart. Och även om Julvihus i en senare skrivelse angav ”Falkenbergs kommun” (kommunfullmäktige) som motpart, så skedde det först i juni i år och då hade klagandetiden på två år gått ut eftersom detaljplanen vann laga kraft i mars 2015.

Så på dessa formella grunder – fel angiven motpart eller för sent inkommet krav – vill kommunen att Julvihus krav ska avvisas. Vidare för kommunens advokater ett resonemang om att inte heller en paragraf i skadeståndslagen, som Julvihus alternativt har åberopat, är tillämplig eftersom den markförsäljning som skett inför bygget inte är en sådan myndighetsutövning som kan medföra skadeståndsskyldighet.

ANNONS

Det här är alltså ett juridiskt finlir just nu, och ett utslag från Mark- och miljödomstolen lär dröja.

I grunden kvarstår alltså den konflikt som på sistone kännetecknat frågan om nybygget i kvarteret Hjulet. Hjulet Fastighets AB, inom företaget Västkuststugan, är det bolag som ska bebygga den just nu öde tomten bakom Stortorgets galleria med 142 nya lägenheter, affärs- och kontorslokaler och en utbyggd galleria. Ett i och för sig efterlängtat bostadsbygge i ett område som just nu är tillfällig grusparkering längs Holgersgatan (mitt emot Falkhallen).

Hjulet Fastighets AB äger även Stortorgets galleriabyggnad sedan början av året, och Julvihus är därmed den enda övriga fastighetsägaren i kvarteret. Ett nytt bygglov håller på att lotsas fram till beslut. Även det bygglovet kan komma att överklagas av Julvihus.

Så när spaden sätts i jorden för nybygget återstår att se, även om exploatörens förhoppning är att det ska ske inom de närmaste månaderna. Tvisterna har hittills avlöst varandra.

FAKTA: Nybygge i centralt kvarter

Tanken med byggandet i kvarteret Hjulet är att det ska bli en kombination av 142 lägenheter i flervåningshus, affärs- och kontorsytor, större parkeringsdäck och utbyggd galleria som ska rymma en livsmedelsbutik. Totalt är det en byggsatsning av Hjulet Fastighets AB på 400 miljoner kronor. Hela kvarteret kan möjligen, om inte överklaganden hindrar, stå färdigt under 2020.

I flera år har dock planerna kantats av olika rättsliga tvister: om priset för marken, om detaljplanen, om den tidigare galleriaägarens skulder för ett banklån, om bygglovet.

Grannfastighetens ägare Julvihus rönte senast framgång i sitt överklagande av bygglovet, som då på grund av vissa smärre oklarheter upphävdes av länsstyrelsen i december 2016. En ny bygglovsansökan finns nu.

ANNONS