Kommunen köper Kronans parkering

Kommunen köper Kronans parkeringshus för 15 miljoner kronor.  ”Vi har fått ett bra pris”, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C).

ANNONS
|

Genom köpet av garaget som har infart från Brogatan säkrar kommunen 222 parkeringsplatser i centrum.

–Det är precis vad jag är ute efter. Det gäller att se till att affärsidkarna kan känna sig trygga med att det finns parkeringar i centrum och som besökare i centrum ska jag veta att det finns plats att ställa bilen på, säger kommunrådet.

Kommunen betalar 15 miljoner kronor för affären och beräknar att renovera för 11 miljoner.

Hur ska kommunen finansiera affären?

–Vi får ta medel ur investeringsbudgeten. Bara 70 procent av projekten i budgeten blir genomförda när de ska. Resten skjuts på av olika skäl. Vi klarar av affären och den ska ju självklart finansieras med parkeringsavgifter på sikt, säger Mari-Louise Wernersson.

ANNONS

Håkan Johansson Centrumparkeringar i Falkenberg AB är nöjd med att affären är avslutad.

–Det känns alltid bra när man kommer i mål efter diskussioner. Jag tycker att det är jättebra att kommunen tar ett helhetsgrepp på parkeringssituationen. Det är roligt att kommunen tänker i stora banor, säger Håkan Johansson.

Varför köpte ni garaget?

–Jag kan säga att man lär sig något hela tiden och saker och ting fungerar inte alltid som man tänkt sig.

Varför har antalet bilar minskat i garaget?

- Minskningen har varit stadig, hela tiden, men man kan tydligt se två enskilda händelser som medfört riktigt stora tapp. Det var dels när matvaruaffären flyttade ur gallerian och dels när Tullbron enkelriktades.

Centrumparkeringar i Falkenberg AB säljer garaget som man ägt sedan 2008. På senare år har skadegörelse och problem med säkerheten varit återkommande. Dessutom var det dålig beläggning i garaget. Därför var tanken från ägarens sida att garaget efter sommaren skulle göras privat för långtidsparkerande gäster. Problemen är inget som avskräcker kommunrådet från att köpa.

–Självklart känner vi till att det varit problem. Vi måste sköta garaget på ett annat sätt och se till att det är låst så att det inte finns samma sätt att få tillgång till det som det är i dag. Det finns olika sätt att lösa det på. Det är inget som skrämmer oss. Det viktiga är att vi får parkeringsplatser i stan, förklarar Wernersson.

ANNONS

Kommunfullmäktige ska godkänna affären.

Gammal konflikt mellan ägaren och kommunen

Falkenbergs kommun och Centrumparkeringar i Falkenberg AB har varit inblandade i en tvist som rör det aktuella garaget. Ursprunget till tvisten var ett avtal som skrev 1975 och det avtalet borde inte gälla längre, hävdade ägaren. Ägaren tyckte att kommunen betalade för lite för de platser man hade garaget. Ärendet pågick i flera år och hamnade tingsrätten. Där vann Centrumparkeringar i Falkenberg AB. Kommunen överklagade till hovrätten och fick rätt där. Ägaren överklagade till Högsta domstolen, men förra sommaren drog företaget tillbaka sin stämningsansökan och parterna kom överens om att kommunen därefter inte skulle ha några platser i garaget.

ANNONS