Vädret styr. "En fullträff på midsommar får man kanske var tionde år" säger Per-Olof Nilsson. Här är det Lars-Eriks son Viktor som håller i jordgubben.
Vädret styr. "En fullträff på midsommar får man kanske var tionde år" säger Per-Olof Nilsson. Här är det Lars-Eriks son Viktor som håller i jordgubben.

Kär gubbe att njuta av hela sommaren

Midsommar fortfarande viktigaste helgen för odlarna.

ANNONS
|

Olika sorter efter varandra i jordgubbslanden gör att vi numera kan njuta svenskodlat till september.Jordgubbar har samma dignitet på midsommarbordet som sill och snaps. Tack vare ny odlingsteknik och senblommande sorter har säsongen utökats för svenskodlade jordgubbar. …
På Hallandsbär, med odlingar på Noregård i Getinge, i Slöinge och på Tröingeberg, mognade årets första gubbar redan i maj och de sista brukar komma i oktober. Men midsommar är fortfarande högsäsong.


– Den är fortfarande väldig viktig för oss. Men vi försöker dra ut säsongen så mycket som möjligt och inte vara så beroende som innan, säger Per-Olof Nilsson som tillsammans med sin bror Lars-Erik driver Hallandsbär AB.

ANNONS

Sedan runt millenieskiftet odlar bröderna Lars-Erik och Per-Olof Nilsson både i tunnlar och på friland. Lars-Erik Nilsson köpte med sig ett hektar tunnlar hem på resa i Holland för ett antal år sedan. Åtta meter breda och 2,3 meter på högsta stället ser de ut som sandmaskarna i filmen Dune på stället.…Per-Olof Nilsson minns att det var svårt att få dem på plats.


– Engelsmännen som skulle få upp dem sa att "de sätter vi upp jättefort". Det blev tre ben på plats första dagen, det var så mycket sten. De har någonstans kring 1600 ben så det fick helt enkelt bli till hösten att vi fick upp dem istället, berättar Per-Olof Nilsson.


Tunnlarna garanterar tidigare och senare skördar eftersom de inte är frostkänsliga på samma sätt. Här används torv som underlag och humlor köps in för att pollinera de tidiga jordgubbsblommorna.


– Vi odlar ungefär tio procent av våra jordgubbar där och ska inte förändra det. I tunnlarna tar man två skördar, en tidig och en sen och lappar med andra emellan, säger Per-Olof Nilsson. 


Äldre generationer pratar nostalgiskt om smaken på svenska jordgubbar. Enligt Per-Olof Nilsson är det inte någon speciell sort de menar, tricket är att plocka dem solmogna direkt från plantan. Importerade bär måste plockas omogna för hållbarheten och hinner inte utveckla sin smak på samma sätt. Det finns massor av sorter och nya utvecklas hela tiden.

ANNONS

– Det är nästan som med vin nu för tiden, det finns hur stort utbud som helst.

Bröderna odlar sorterna Flair och Rumba i tunnlar. Även Honeoye som är den tidigaste och vanligaste sorten odlas först i tunnel och sedan på friland. Efter midsommar är det dags för Malwina. …

Jordgubbarna ska ha en hög grad av både sötma och syrlighet.
De går efter sitt eget tycke och smak.

– Vi försöker hitta något man själv tycker om och som man kan stå för. Jag brukar testa nya jordgubbssorter på mina yngsta barn, de är 7 och 12 år. Barn är väldigt ärliga i sin smak, säger Per-Olof Nilsson.


Själv tycker han om Malwina som får bär på sensommaren. 


– Det är enligt mig den godaste jordgubben.

Det tar ungefär 60 dagar från att man sätter plantorna till de bär frukt. Som mest jobbar runt 60 plockare med skördarna, de flesta hitresta från Polen under sommarmånaderna. Även om bröderna själva tycker de har stora odlingar är de små jämfört med andra i branschen.


– Man måste odla i stor skala. Det finns ingen butik som accepterar att man har litegrann, du ska vara pålitlig och kunna ha muskler att leverera när det gäller.


ANNONS

Precis som större delen av branschen har bröderna Nilsson ännu inte vågat sig på ekologisk odling.


– Vi försöker använda de ekologiska preparat som finns, men det är lite för vanskligt med skördarna och man får vara väldigt flexibel med inkomsten, säger Per-Olof Nilsson.


Anläggningen i Getinge ligger vackert insprängd i kuperad natur. Nya sorters jordgubbar och ny teknik de senaste fem-sex åren har gjort det möjligt att få bra skördar även i augusti. …Innan bröderna tog över drev deras far företaget. Då var jordgubbssorten Segana Sefyr vanligast. 


– Den hängde med ett tag men fick sjukdomar. De sorter som är bra idag är kanske heller inte bra om tio år, säger Per-Olof Nilsson.


Lars-Erik Nilsson gillar jordgubbar i sallad, som allra bäst med fetaost och rödlök. De äter ofta jordgubbar hemma, gärna med glass, i sista stund kommer han ihåg att ta med en låda hem.

–
Nu glömde jag nästan. Det är allt som oftast att jag glömmer, då får jag skäll, säger han och skrattar.

Jordgubbe, fragaria ananassa

  1. Hybrid i familjen rosväxter.
  2. Den första jordgubben uppkom för ungefär 200 år sedan.
  3. År 1714 införde en fransk officer plantor av ananassmultron från Chile till Frankrike, fragaria chiloensis. När de korsades med scharlakanssmultron, fragaria virginaria, uppkom en hybrid som i sin tur korsades med parksmultron. Jordgubben var född.
  4. Bara i Sverige produceras varje år miljontals liter jordgubbar för handeln. Dessutom importeras avsevärda mängder praktiskt taget året om, bland annat från Sydeuropa, Israel, Kalifornien, Sydamerika och Nya Zeeland.
  5. Jordgubbar innehåller många nyttiga ämnen, som järn, folat och massor av c-vitamin, vilket gör dem nyttiga att äta.
  6. Man skiljer mellan två huvudtyper av jordgubbar, de som bara ger skörd en gång om året och dagsneutrala sorter som ger skörd under hela året.
  7. Kravmärkta jordgubbar som odlas utan bekämpningsmedel och utan konstgödsel finns inte i Halland. Närmaste odlare finns i Skåne eller i Västra Götaland.
  8. Under 2013 tog Livsmedelsverket 50 stickprov på jordgubbar. Inget av proven innehöll resthalter av bekämpningsmedel som överskred gränsvärdet.
  9. I jordgubbar från Sverige är det vanligast att resthalter av bekämpningsmedel
  10. påträffas. En riskvärdering som Livsmedelsverket gjort innebär att ett litet barn skulle kunna äta minst 4 kg jordgubbar varje dag året runt, utan någon hälsorisk.
  11. Källor: NE, KRAV, Livsmedelsverket, Hallandsbär
ANNONS