Hotades. Carl-Leo och hans pappa, frilansjournalisten Jan Söderlind, blev omringade och hotade av några försäljare som inte ville bli fotograferade Långås marknad. De slet åt sig Jans kamera och raderade varenda bild. Händelsen har polisanmälts och försäljarna är misstänkta för olaga hot, egenmäktigt förfarande och ofredande. Bild: Edith Camilla Svensson
Hotades. Carl-Leo och hans pappa, frilansjournalisten Jan Söderlind, blev omringade och hotade av några försäljare som inte ville bli fotograferade Långås marknad. De slet åt sig Jans kamera och raderade varenda bild. Händelsen har polisanmälts och försäljarna är misstänkta för olaga hot, egenmäktigt förfarande och ofredande. Bild: Edith Camilla Svensson

Journalist attackerad av försäljare på marknad

Frilansjournalisten Jan Söderlind gjorde ett jobb på Långås marknad när han och hans son hotades och attackerades av försäljare som slet ifrån honom kameran och raderade alla bilderna.

ANNONS
|

Han har arbetat som reporter i över 30 år och varit på flera reportageresor utomlands, bland annat i konfliktområdena på Nordirland. På hemmaplan har han skrivit om Hells Angels och andra ämnen som kan vara känsliga att ge sig in i för en journalist.

Men Jan Söderlind har aldrig tidigare varit med om något så obehagligt som när han besökte Långås marknad söndagen den 24 juli.

– Du kan hamna i svåra situationer utomlands. Men det är du förberedd på. Man förväntar sig inte att bli attackerad på en vanlig svensk sommarmarknad. Det är väldigt allvarligt om vi journalister inte kan utföra våra jobb. Det hotar ju demokratin.

ANNONS

Han var i Långås för att skriva en artikel till branschtidningen Torg och marknadsnytt om Swish, betalning via mobiltelefonen, som allt fler knallar utnyttjar.

Läs också: "Om det stämmer får de gå med en gång"

På plats fick han en idé om att också skriva om företagen som säljer el- och teleabonnemang. Deras säljare arbetar ofta väldigt offensivt och en del marknadsbesökare känner sig påhoppade, vilket i sin tur kan drabba knallarna i närheten som riskerar att bli av med kunder. Det har bidragit till att Sjöbo marknad i år har satt stopp för den typen av försäljning.

Killarna som sålde för företaget Mobilin på Långås marknad var inte alls pigga på att bli intervjuade av Jan Söderlind. När han sedan tog en bild på marknadsgatan där de befann sig så blev de förbannade och tillkallade ansvariga för marknaden.

– Jag förklarade att jag stod på en allmän plats där jag har rätt att fotografera och att jag jobbat som journalist i många år och kände till de etiska reglerna. Men de blev som galna och krävde att bilderna skulle raderas. Stämningen blev så uppskruvad att jag bestämde mig för att radera bilderna för att det skulle bli lugnt, berättar Jan Söderlind.

ANNONS

Han trodde att saken var utagerad när han och sonen Carl-Leo gick därifrån mot parkeringsplatsen. Men plötsligt blev de omringade av fyra eller fem av Mobilins säljare som misstänkte att bilderna trots allt fanns kvar i kameran.

– De rev och slet i min skjorta och försökte ta kameran ifrån mig. De var fruktansvärt aggressiva och hotade med att vi inte skulle komma därifrån om de inte fick kameran. I tumultet lyckades en av dem få tag i den. Efteråt upptäckte jag att han raderat varenda bild, även bilder från två jobb i Norrland som jag inte hunnit tanka över till min dator.

Sonen Carl-Leo, som är 20 år, blev också påhoppad. "Om du öppnar munnen igen så slår jag sönder käken på dig", sade en av killarna medan en annan tryckte sin panna mot Carl-Leo och hotade med att skalla ner honom.

– Jag blev ju upprörd när de gav sig på min pappa, säger han.

Jan Söderlind vet inte varför det var så känsligt för Mobilins försäljare att vara med på bild.

– De kanske inte har rent mjöl i påsen. Jag skulle definitivt inte vilja göra affärer med de killarna.

Björn Borssén, som var ansvarig för kontakterna med knallarna på Långås marknad, lyckades inte få namnen på Mobilins försäljare. Enligt Borssén hade de bokat plats på marknaden först på söndagsmorgonen. Han blev vittne till den första konfrontationen men såg inte när de tog kameran från Jan Söderlind och raderade hans bilder.

ANNONS

– De uppträdde ju väldigt hotfullt mot journalisten. Vi försökte få deras namn och telefonnummer efteråt. Men det fick vi inte. De packade ihop och försvann därifrån. Det kändes ju oseriöst alltihop, säger han.

Händelsen har polisanmälts och männen är misstänkta för olaga hot, egenmäktigt förfarande och ofredande. Eftersom det är en journalist som drabbats har ärendet hamnat hos JK, Justitiekanslern, som är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihetsmål.

Det innebär att det endast är JK som får besluta om att inleda förundersökning och väcka allmänt åtal för sådana brott och andra straffbelagda överträdelser av tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

– Jag har skickat ärendet vidare för att få prövat om det är JK som ska driva det. För stunden händer ingenting. Vi inväntar ett svar från JK, säger Stefan Jarlhage, förundersökningsledare på polisen i Falkenberg.

ANNONS