Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Jörgen biten av piraya – i Ullared

  Under helgen pågår en akvarieutställning i Gekås mässhall i Ullared. För Jörgen Nilsson började den på sämsta tänkbara sätt – med tre stygn efter ett pirayabett.
  – Det gick åt några plåster, säger han.

  På fredagen öppnade en akvarieutställning i Gekås mässhall i Ullared. Jörgen Nilsson, som driver en akvariebutik på fritiden och är med och arrangerar utställningen, var i full gång med förberedelserna när en piraya slog till under torsdagskvällen.

  – Jag skulle flytta pirayorna hit till utställningen. När jag tog upp dem i håven så satte jag handen under för att kunna lägga fiskarna i en balja – då small det till rätt igenom håven, säger Jörgen.

  LÄS MER: Färggranna fiskar lockade långväga besökare

  Trots att det inte handlar om något jättebett så blev det en ganska blodig incident.

  – Vänster lillfinger har fått sig ett rejält jack. Jag fick väl sätta på en sex plåster för att få ordning på det, men under morgonen gick jag till läkaren för att kolla upp det. Så nu har läkaren där fått ett nytt namn, de kallar honom piraya-Erik, skrattar Jörgen.

  "Kan bli ganska otäckt"

  Hur kändes det att bli biten?

  – Det gick så snabbt, det var över på några millisekunder, så jag hann knappt reagera. Men det gick ju åt några plåster.

  – Förutom stygnen fick jag lite påfyllning av stelkramp också, det kan ju bli ganska otäckt med infektioner. Många fiskar har fisktuberkulos som kan smitta över på människor, men det räcker egentligen att man har ett sår och stoppar ned handen i ett akvarium, säger Jörgen.

  Det är dock inte första gången som han har att göra med pirayor.

  – Paradoxen är att jag har varit i Amazonas två gånger och simmat bland pirayor. De är normalt väldigt skygga av sig och sticker så fort man kommer i närheten, så jag har alltid sagt till folk att pirayor är ofarliga. Så händer detta, säger han.

  Har vidtagit säkerhetsåtgärder

  Nu har han vidtagit säkerhetsåtgärder för att besökarna inte ska gå samma öde till mötes.

  – Vi har satt upp en lapp och gjort en avspärrning runt akvariet, berättar Jörgen.

  Han menar att han lärt sig en läxa.

  – En olycka händer så lätt. Det är klart att man kommer tänka sig för i fortsättningen, säger han.

  Pirayan som bet Jörgen har det latinska namnet Pygocentrus nattereri. På svenska kallas arten vanligen för röd piraya eller rödbukspiraya. Den återfinns i sötvattensfloder i Sydamerika, är köttätare och kan bli upp till 50 centimeter lång.