Föreläser. Isabel Engwall föreläser om en bok som handlar om döva kvinnor. /Foto: Gabriel Jim Nal
Föreläser. Isabel Engwall föreläser om en bok som handlar om döva kvinnor. /Foto: Gabriel Jim Nal

Isabel föreläser om döva kvinnor

Isabel Engwall är döv sedan födseln. Hon lobbar för att förbättra levnadsvillkoren för dem som inte hör. I morgon lördag kommer hon till Falkenberg och berättar om en ny fotobok.

ANNONS
|

Fotoboken innehåller porträtt av 13 döva kvinnor och heter ”13 kvinnor i tystnadens Sverige”.

– Boken är oerhört viktig eftersom vi får lära känna en del av historien och förstå hur vi kan undvika att begå samma misstag i framtiden, förklarar Isabel Engwall.

–Döva människor har i historien blivit förtryckta och det svenska teckenspråket var förbjudet eftersom det ansågs fult att använda visuell kommunikation.

Isabel Engwall förklarar att hon aldrig saknar hörseln. Hon är född döv och den enda i släkten som är det. Hon föddes på 1980-talet när det svenska teckenspråket slog igenom på allvar. Den 14 maj 1981 erkändes teckenspråket som ett officiellt undervisningsspråk och de dövas modersmål.

ANNONS

Nu oroas Isabel Engwall av trenden att inte ha kvar de dövskolor som finns och i stället integrera döva barn i den kommunala skolan där de inte har tillgång till teckenspråk.

Isabel Engwall är inbjuden till Falkenberg av Hallands Läns Dövas Förening och håller sin öppna föreläsning i ABF:s lokaler. Föreläsningen är taltolkad och Isabel Engwall föreläser på svenskt teckenspråk.

Isabel Engwall är bosatt i Stockholm och går just nu på ett mentorprogram som heter Makttrampolinen och har som syfte att skapa morgondagens makthavare. Hon har tillsammans med Rebecca Jonsson bildat organisationen ” Teckenspråkets röst” som arbetar för upplysning och mot alla former av diskriminering.

ANNONS