Elie Hachem.  Tack vare insamlade pengar slipper han betala någon kostnad för den skadeståndsprocess han drog igång. Arkivbild: Håkan Bergström
Elie Hachem. Tack vare insamlade pengar slipper han betala någon kostnad för den skadeståndsprocess han drog igång. Arkivbild: Håkan Bergström

Insamling täcker Elie Hachems skuld

Tillräckligt med pengar har nu samlats in. Elie Hachem slipper själv att betala en del av advokatkostnaderna.

ANNONS
|

Hans historia är flera gånger beskriven: Om hur numera 27-årige Elie Hachem sattes i särskola av Falkenbergs kommun på lösa grunder, vilket bland annat Skolinspektionen konstaterat. Utredningarna var otillräckliga. En senare utredning har visat att han är normalbegåvad. Han stämde kommunen för att få ekonomiskt skadestånd för sina mer eller mindre förlorade skolår som han måste ta igen som vuxenstuderande.

Men det blev en Davids kamp mot Goliat där risken att förlora en juridisk process, eventuellt med en gigantisk skuld även för motpartens rättegångskostnader, gjorde att Elie Hachem tvingades avbryta processen. Dock kvarstod en skuld för honom, en självrisk i den hemförsäkring som till en del täcker sådana här processkostnader. Först beräknades den kostnaden till 40 000 kronor, men sedan vissa advokatkostnader fallit ifrån blev det till sist en skuld på 12 000 kronor.

ANNONS

– Insamlingen har lyckats och räkningen är betald, säger Willy Engebrethsen som stöttat Elie Hachem.

Först var det Vänsterpartiet, på initiativ av Mikael Hallberg, som samlade in pengar för Elies sak vid första maj. Därefter öppnade Föreningen för personer med utvecklingsstörning (FUB), där Willy Engebrethsen är engagerad, ett insamlingskonto för Elie.

Och nu kan insamlingen sammanfattas: Elie Hachem, som själv är bortrest och inte nåtts för en kommentar, behöver inte betala något själv.

Läs också:

Kommunen gjorde fel när Elie placerades i särskola

Kommunen krävs på stort skadestånd

Falkenbergs kommun stäms för felaktig särskoleplacering

ANNONS