SLIPPER BETALA. Förvaltningsdomstolen gav mamma rätt. Hon behöver inte betala vite för att hon hållit sitt barn hemma en längre tid. Domstolen tog fasta på innehållet i de läkarintyg som föräldern skickade in.
SLIPPER BETALA. Förvaltningsdomstolen gav mamma rätt. Hon behöver inte betala vite för att hon hållit sitt barn hemma en längre tid. Domstolen tog fasta på innehållet i de läkarintyg som föräldern skickade in.

Inget skolkvite – domstol gav förälder rätt

Den förälder som vägrat skicka sitt barn till skolan slipper tusentals kronor i böter. Det beslutade förvaltningsrätten i veckan.

ANNONS
|

Det var i augusti förra året som barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg valde att förelägga föräldern med vite. Då hade eleven bara varit i skolan någon enstaka dag sedan våren 2016. Föräldern riskerade 200 kronor i böter per skoldag med ogiltig frånvaro. Nämndens beslut blev det första i sitt slag i Falkenberg.

Men det är förvaltningsrätten som beslutar om vitet ska dömas ut eller inte. I måndags kom domen. Domstolen gick på förälderns linje och avslog kommunens begäran.

Förvaltningsrätten menar förvisso att nämndens beslut har stöd i skollagen och var korrekt utformat. Men i föreläggandet framgår det att vite inte ska dömas ut för de dagar då eleven har "giltig frånvaro med stöd av läkarintyg". Vilka krav som ska ställas på läkarintygen framgår dock inte.

ANNONS

Föräldern har skickat in läkarintyg i efterhand och har därmed visat att det funnits skäl till varför eleven inte har varit i skolan och uppfyllt sin skolplikt, skriver rätten i domen.

Föräldern har under lång tid hävdat att eleven lider av svår ångest som har sin grund i mobbing som eleven utsatts för. Skolan har inte sett att eleven "är sjuk, ångestladdad eller psykiskt stressad och otrygg i skolan", menar föräldern som det framställs i domen.

Kommunen menar, å andra sidan, att stora resurser lagts på att lösa situationen men att dialogen med föräldern övertid har försämrats för att på senaste tiden inte ha kunnat föras alls.

Skolinspektionen har uttalat sig i fallet tidigare i år. Myndigheten menar att ansvaret för att säkra elevens skolgång vilar fortsatt tungt på skola och kommun. Senast den 28 februari måste kommunen redovisa hur det ska gå till.

ANNONS