Nästan tio tusen personer står i kö för att få en bostad hos Fabo, kommunens kommunala bostadsbolag.
Nästan tio tusen personer står i kö för att få en bostad hos Fabo, kommunens kommunala bostadsbolag.

Inget ljus i bostadsbristen

Kön till en egen bostad är längre än någonsin.

ANNONS
|

Långa bostadsköer och sämre rörlighet på marknaden. Falkenbergs Bostads vd Christian Kylin ser ovisst på framtiden.

Det senaste året har bostadskön ökat mer än vad den någonsin gjort historiskt sett. Christian Kylin, vd på Fabo, tror att det beror på det ökade behovet av hyresrätter parallellt med att omflyttningshastigheten minskar.

– Dessa två i kombination är ingen bra kombination för bostäder, säger han.

Orsakerna kan vara flera. Det är få bostäder till salu, samtidigt som en stor del av marknaden inte har möjlighet att köpa sin bostad. Hos Fabo har man sett en stadig ökning i bostadskön redan sedan 2013 och framåt.

ANNONS

Omkring 9600 personer står i kö hos Fabo, en kö där man måste uppdatera sin plats en gång om året för att få behålla den. Antal ködagar omvandlas sedan till poäng. I dagsläget är väntetiden för en lägenhet i centrala Falkenberg fem år.

Privatägda Falkenbergs Fastighets AB använder sig inte av en bostadskö i traditionell mening. Hos dem får privatpersoner i stället skriva upp sig på en intresselista. Ägare Mats Carlsson berättar att det finns cirka 250 namn på listan, och att det även här kan ta flera år innan man får en lägenhet.

– Bostadskön har definitivt ökat de senaste fem, sex åren, och det lär bli lika stora köer under 2017. Inte så mycket kan hända på den fronten. Det byggs för få hyresrätter, och bostadsrätter passar inte alla, säger han.

Mats Carlsson säger att det finns en större motivation att bygga bostadsrätter eftersom marknaden styr priserna, och hyreshöjningarna varit låga de senaste åren.

Fabos vd Christian Kylin tror att det fortsatta behovet att producera bostäder kommer att få effekt i samband med osäkerheten i världen. Eftersom hyresrätter anses vara en tryggare form av bostad, kommer problematiken med att det finns för få bostäder finnas kvar. Samtidigt kommer köerna att fortsätta växa.

ANNONS

– Vi lever i en värld med mycket osäkerhet. Den amerikanska räntan är på väg uppåt, och det är osäkert vad som händer inom den politiska sfären. Alla dessa faktorer påverkar vår bostadsmarknad, främst genom den finansiella sektorn, säger Christian Kylin.

Samtidigt som ovissheten inför vad som sker i framtiden är stor, fortsätter priserna på bostadsrätter att stiga.

– Det finns en orimlighet i att priserna ska ha samma utveckling som de haft under de senaste åren, säger Christian Kylin.

Ett stort antal ungdomar bor hemma hos sina föräldrar i dag. Vad har du för handfasta tips till dem som söker bostad?

– Man ska ställa sig i kö, och komma ihåg att uppdatera sin plats.

ANNONS