Industribyggnad totalförstörd i Glommen

Faran är nu över, enligt räddningstjänsten.

ANNONS
|

Texten börjar efter videoklippet.

På fredagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en industribrand i Glommen. Det är byggnaden där Glommens Rör och Glommens Byggservice håller till som står i lågor.

– Det är full fyr i byggnaden. Det brinner så pass kraftigt att vi måste backa undan. Vi gör en yttre insats, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten väst.

Byggnaden innehåller bland annat gasolflaskor vilket gör att brandmännen måste hålla ett visst avstånd på grund av explosionsrisk.

– När räddningstjänsten kom gjordes ett försök att ta ut gasflaskorna. Men de var så pass brandpåverkade så den chansen var förbi, säger Åsa Eriksson, kommunikatör på räddningstjänsten väst.

ANNONS

Styrkor från både Varberg och Falkenberg har arbetat med branden under dagen.

– Det är en så kallad passiv insats där det inte sker någon släckningsinsats på grund av byggnadens utformning och explosionsrisken. De bevakar och håller koll på det, säger Åsa Eriksson.

Trafikverket meddelar att väg 737 som passerar byggnaden är avstängd i båda riktningarna på grund av branden. Allmänheten måste hålla minst 300 meters avstånd på grund av explosionsrisken.

– Vägen kommer att vara avstängd 24 timmar framåt, säger Åsa Eriksson på fredagsförmiddagen.

Vid halv åttatiden meddelade räddningstjänsten att man nu skulle göra försök att skjuta hål på gasflaskor innehållande asetylen som är en svetsgas.

– Nu har försvarsmakten kommit med en bepansrad hjullastare och man ska försöka rota fram flaskorna i röran och skjuta hål på dem. Om man lyckas kan vi släppa på trafiken igen, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Enligt Andreas Karlsson har de som bor närmast branden blivit informerade att de inte ska befinna sig på en plats i sin bostad som ligger närmast brandområdet.

I närheten av industribyggnaden finns ett antal bostadshus. I nuläget ska det inte vara någon spridningsrisk. Men räddningstjänsten varnar för röken.

– De som bor får självklart tillgång till sina bostäder men vi vill inte att de passerar röken. Brandrök är aldrig nyttig att andas in, säger Åsa Eriksson.

ANNONS

Polisen har spärrat av platsen och väntar på besked från räddningstjänsten när de kan göra en teknisk undersökning.

– Så fort räddningstjänsten säger att det är en trygg plats. Men vad jag har hört kan det ta upp till ett dygn så troligtvis kan vi göra en undersökning tidigast i morgon (lördag) förmiddag, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Men det kan dröja ännu längre än så. Det menar Åsa Eriksson på räddningstjänsten.

– Det kan vara avspärrat från ett till tre dygn på grund av gasflaskorna, säger hon.

Branden rubriceras av polisen som grov skadegörelse.

– Det är inte omöjligt att det ändrar sig under resans gång. Men att det anses som grov är nog mest för att det är stora värden inblandade, säger Christer Fuxborg.

Vid klockan 21 meddelade räddningstjänsten att beskjutningen lyckats och att insatsen i det närmaste var avslutad.

– De har lyckats skjuta hål på sex behållare, säger Andreas Karlsson.

Byggnaden är så pass nedbrunnen att det inte ens var säkert om räddningstjänsten behövde stanna över natten. Trafiken trodde man kunde släppas på inom kort.

ANNONS