Unikt projekt. Hertingforsens omvandling har gett eko långt utanför Falkenberg. I tisdags avslutades projektet formellt med ett seminarium.
Unikt projekt. Hertingforsens omvandling har gett eko långt utanför Falkenberg. I tisdags avslutades projektet formellt med ett seminarium.

Hyllat Hertingprojekt ger eko i hela världen

Ett världsunikt projekt, med ett förbluffande gott resultat. I tisdags summerades Hertingforsens återställande – i lyriska ordalag. - Det finns inget annat liknande exempel någonstans, säger Olle Calles, Karlstads universitet.

ANNONS
|

Från kraftverksdamm till brusande fors. När kommunen och Länsstyrelsen bjöd in till seminarium om Hertingprojektet haglade lovorden.

– Vi har lämnat tillbaka det vi lånat av naturen. Alla pengar som har satsats har vi fått igen, säger Elisabeth Thysell, Länsstyrelsen.

– Området har gått från en trång betongpassage till en naturupplevelse. Jag blir fortfarande upprymd när jag går där, säger Olle Calles, Karlstads universitet.

– Projektet är inte bara viktigt för Falkenberg utan för länet, landet och internationellt, säger landshövding Lena Sommestad.

ANNONS

Vad är det då som gör Herting- forsens omvandling så unik? Mycket, enligt forskaren Olle Calles, som har följt projektet sedan 2007.

Då började universitetet undersöka hur väl skyddsvärda och vandrande fiskar tog sig förbi kraftverket. Okej, blev svaret för laxen. Inte alls bra, var facit för ål och havsnejonöga.

Nio år senare är läget ett annat. Nu är dammen borta, fiskens naturliga färdväg har återställts, och ett fisksäkert galler har placerats framför den gamla kraftstationen.

Resultatet beskriver Calles som ”otroligt mycket bättre än väntat”:

• Tidigare kom tre av fyra laxar förbi, och de tog tre veckor på sig. Nu passerar alla, oftast på en dag.

• Havsnejonöga klarade inte passagen alls tidigare. Nu tar sig merparten förbi.

• Ål och unglax, som tidigare hamnade i turbinen, tar sig tack vare gallret och en flyktöppning vid sidan av kraftverket i stället förbi.

Att riva bort en damm och samtidigt återställa fiskens gamla färdväg hör inte till vanligheterna. Inte heller att - genom ett låglutande fingaller och en flyktöppning - även fånga upp fiskens färdväg nedströms.

– Man har satsat på bästa möjliga teknik, trots att det har påverkat produktionen, och samtidigt låtit forskningen vara med och utvärdera. Den kombinationen är mycket ovanlig, säger Olle Calles, som också prisar samarbetet mellan alla olika intressenter i projektet.

ANNONS

Att Hertingprojektet ger ringar på vattnet står redan klart. Kommunen har tagit emot flera svenska och utländska universitet, myndigheter och kraftbolag, som alla vill veta mer om hur vattenkraft och naturvård kan kombineras.

– Det här är en dröm för förvaltande myndigheter. Vill man miljöanpassa kraftverk, då kan man åka till Hertings kraftverk i Falkenberg och ta intryck, säger Olle Calles.

Tanken bakom Hertingprojektet är att gynna vandringsfisken, exempelvis lax, ål, och havsnejonöga, vilket även är till nytta för olika insektsarter och fågellivet.

I projektet har kraftstationens gamla damm rivits och forsen öppnats igen. En ny gång- och cykelbro leder över Ätran och ett fisksäkert galler har placerats framför den gamla kraftstationen.

Cirka 45 miljoner har hela processen kostat, inklusive den nya bron. 29 miljoner har finansierats genom olika bidrag, resten står Falkenbergs kommun för.

ANNONS