Bytte tjänst. ”Mycket av det arbete vi gör sker i det tysta. Vi ska bli lite mer publika,” säger Anneli Svensson som är Falkenbergs kommunpolis sedan några månader. Tidigare var hon ungdomsutredare.
Bytte tjänst. ”Mycket av det arbete vi gör sker i det tysta. Vi ska bli lite mer publika,” säger Anneli Svensson som är Falkenbergs kommunpolis sedan några månader. Tidigare var hon ungdomsutredare.

Hon är Falkenbergs första kommunpolis

– Våra två huvudmål är att öka tryggheten och minska brottsligheten, säger Anneli Svensson som är Falkenbergs kommunpolis sedan ett par månader.

ANNONS
|

Kommunpolis är en nyinrättad tjänst som ska finnas inom varje polisområde. Anneli Svensson tillträdde i slutet av mars efter att tidigare ha varit ungdomsutredare.

– Det var fantastiskt roligt men jag har alltid brunnit för det här att samverka med medborgarna. Därför sökte jag den här tjänsten med helt nya arbetsuppgifter.

Hon började sin polisbana i Halmstad 2005 och var en kort sväng i Hylte innan hon hamnade i Falkenberg 2011. Men Anneli kommer ursprungligen från Ljungby och är därför väl bekant med Falkenberg sedan uppväxten.

Vad gör en kommunpolis?

ANNONS

– Syftet är att vi ska jobba mycket med brottsförebyggande frågor och hålla kontakt med externa aktörer, framför allt kommunen. Men även med Region Halland genom Falkenbergsnämnden och inte minst ska vi öka lyhördheten för våra medborgare.

– Det händer mycket i Falkenberg i sommar och vi fanns till exempel på plats vid pridefestivalen för att ta emot synpunkter.

Vi är Anneli och hennes kommunpoliskollega Pontus Nilsson från Hylte. Nu ska duon även ge sig ut på en liten turné tillsammans till Ullared, Vessigebro och Slöinge. När och var kommer det att annonseras om och meddelas senare på polisens facebooksida.

Ska du jobba med det här på heltid och inte patrullera något på stan?

– Egentligen inte. Men jag ska försöka få in det lite i min tjänst för att inte helt tappa kontakten med ingripandeverksamheten. Det är viktigt att inte bli för insnöad på sin egen arbetsuppgift.

Nyligen undertecknades ett samverkansavtal mellan polisen, kommunen och regionen.

– Det är för att vi ska ha koll på hur läget ser ut från polisens och kommunens sida. I vårt polisområde är även Region Halland involverad genom Falkenbergsnämnden och det är lite unikt för oss att regionen är med på samverkansöverenskommelsen.

ANNONS

– Tillsammans med medborgaren ska vi skapa oss en bild av vilka fokusområden vi ska arbeta med. Göra noggranna analyser så att vi jobbar med rätt frågor och reda ut vilka som är rätt aktörer att ta itu med det.

Slutmålet är att ge medborgarlöften som är en utveckling och ett komplement till samverkansöverenskommelsen. Konkreta aktiviteter som ska genomföras i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten.

– Det kan vara att man gör trafikkontroller inom ett visst område. Något som sticker ut eller en företeelse som många nämner, förklarar Anneli Svensson.

Lite om: Anneli Svensson

Ålder: 45 år.

Bor: Villa i Ljungby.

Familj: Dotter, 6 år.

Intressen: Träning och musik. ”Jag är Elvisfantast och melodikrysset på lördagar är ett måste.”

Därför är jag polis: ”I min position som polis kan jag göra skillnad i människors liv. Hjälpa och ställa till rätta.”

ANNONS