Henrik Olsson är centrumutvecklare i Falkenberg.
Henrik Olsson är centrumutvecklare i Falkenberg.

Henrik Olsson har stor kärlek till Västsveriges alla städer

Att välja en favoritstad kan han inte Henrik Olsson. I stället pratar han om sin favoritdel av landet.

ANNONS
|

–Västsveriges städer är det bästa som finns och de har alla sina egna unika egenskaper saker som gör att jag älskar dem. Som Falkenberg med Nygatan och Skrea Strand, det är unikt fina båda.

Våren 2014 gjorde Henrik Olsson entré i Falkenberg och förde med sig en bubblande entusiasm inför sitt uppdrag som kommunens utvecklingsledare för stadskärnan.

–Jag kom från en liknande tjänst i Kungsbacka men här i Falkenberg har jag en mer samordnande roll. Man kan säga att jag initierar och inspirerar samt skapar forum för dialog. Sen är min uppgift att omvärldsbevaka också, till exempel att titta på hur digitaliseringen påverkar även stadskärnor samt hur centrum kan hänga med i utvecklingen.

ANNONS

Henrik ser sig som tränaren för ett lag där fastighetsägarna, näringslivet, de kommunala nämnderna och tjänstemännen samt medborgarna är spelarna. Det gäller för Henrik att få alla att fungera ihop mot samma mål.

–Om jag tittar tillbaka på vad som laget utfört sedan jag kom ser jag Borgmästargården och Espresso House, belysning av Tullbron och Rådhustorget samt att flera nya evenemang kommit. Det är saker där jag varit en stöttande del av det hela och jag känner sådan glädje över alla krafter som finns här i Falkenberg.

Innerstädernas vara eller inte är ett ständigt diskuterat ämne och Henrik tycker inte att det är konstigt att många stadskärnor fått det tufft med tanke på hur utvecklingen sett ut. Om man ser det i ett längre perspektiv och tittar tillbaka kan man se i Falkenberg som blir det mest relevanta exemplet, hur inte bara handeln flyttat ut till shoppinggallerior utan hur många andra funktioner flyttat ut.

–I Falkenberg har det funnits ett badhus mitt i stan, ett bryggeri som flyttade ut, järnvägsstation och brandstation, samt ett bibliotek som innan låg vid torget. Vi hade mindre täta städer där allt skedde centralt. En del av det här mönstret var logiskt men det har gjort att stadskärnorna blivit mindre levande och nu behöver vi satsa fokuserat på att ge centrum en renässans. Hela kommunens attraktionskraft går ner om man inte har en levenade stadskärna.

ANNONS

Kärleken till städer i allt från byggnaderna till människorna i dem och innehållet i form av butiker, kultur, restauranger och caféer är genuint hos Henrik. Efter att ha testat lite olika arbeten inom handeln så bestämde han sig för att läsa ekonomi. Som examensuppsats blev det att han tittade på ”parkeringsplatsernas betydelse för stadskärnor och handel” och det var som att Henrik hittade hem.

–Jag jobbar fortfarande med handel men från ett annat håll och jag känner att jag har mitt drömjobb. Förutom många härliga kontakter i min närhet här i Falkenberg så är vi ett fantastiskt nätverk av centrumutvecklare i Sverige och vi ger varandra inspiration, tips och idéer. Jag ingår i ett fantastiskt lag där.

Inte nog med att Henrik lovordar sitt jobb, det har också kommit att bli hans stora fritidssysselsättning. Lediga helger och dagar spenderar han i olika städer tillsammans med sin särbo Lena eller de två barnen.

–Förutom städer stadskärnor besöker vi olika stadsdelar i till exempel Göteborg. Vi går runt och ser husen, folket som rör sig där de är hemma och så provar vi mängder av goda restauranger och caféer. Utbudet är fantastiskt och barnen tycker om det, vi hittar också alltid lekplatser glass och annat som finns där för dem.

ANNONS

En stor utmaning Henrik ser för alla städer är också hur vi gör dem tillgängliga för alla och han jobbar hårt själv för att föra in faktorer som trygghet och social hållbarhet.

–Jag tycker om att se hur urbaniseringen från flera håll och möta folk där de bor. Vi bygger tillsammans våra städer och alla är lika viktiga pusselbitar.

Sist men inte minst tycker Henrik det är viktigt att jobba mot landsbygden också tillsammans med sina kollegor som har det som uppgift.

–I Falkenberg måste vi arbeta tillsammans för att ytterligare minska klyftorna mellan staden och landsbygden genom att öka förståelsen över varandras förutsättningar. Vi behöver varandra och vi har alla våra utmaningar och möjligheter.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten.

ANNONS