Fågelexpert. Att en av havsörnarna kan ha omkommit tror Thomas Andersson kan vara en möjlig förklaring till att de misslyckats med häckningen.
Fågelexpert. Att en av havsörnarna kan ha omkommit tror Thomas Andersson kan vara en möjlig förklaring till att de misslyckats med häckningen.

Havsörnarnas häckning misslyckad

Ett par havsörnar har i några år varit ett exceptionellt inslag i Falkenbergs fågelliv. Men i år har de för första gången misslyckats med sin häckning.

ANNONS
|

HN ringde upp Thomas Andersson som är ordförande i Falkenbergs ornitologiska förening.

Hur står det till med havsörnsparet?

– De har misslyckats med sin häckning. Det är jättesvårt att veta vad det beror på, men det kan vara så att en av örnarna har dött. En annan möjlighet är att de blivit störda och avbrutit häckningen. Något av de alternativen är väl mest troligt. En fågel sågs i området för ungefär 14 dagar sen så det är havsörn kvar där. Det är inte helt ovanligt att en häckning misslyckas. Men det här paret har fått sju ungar här sen 2012. De börjar redan på höstkanten att förbereda bo för nästa år. Om någon har dött kommer det säkert en ny.

ANNONS

Är det här enda havsörnsparet på västkusten?

– Ja, det har ju varit så. Precis hur det är i nuläget det vet jag faktiskt inte. När de etablerade sig i Falkenberg var det enda paret. Sen finns det väl misstankar om att det har blivit nya par. Vad vi vet är det enda paret i Halland.

Vad håller de till?

– Får folk reda på det är chansen ännu mindre att de lyckas med häckningen. De är oerhört känsliga för störningar och skulle inte klara av att många nyfikna springer där. Men det ligger väster om Falkenbergs stad.

Hur länge har de häckat här?

– De har häckat i fyra år. När ett sådant här par etablerar sig har de ett revir. Då håller de sig till det och är väldigt bundna till det reviret.

Kommer de stanna här resten av sina liv?

– Ja, det kommer de göra. Men det är såhär i fågelvärlden att tjugo år är nog det längsta en havsörn har levt. De kan ju dö innan så det är mycket möjligt att någon av de här havsörnarna har omkommit. Någonting har ju hänt i alla fall. Men då skaffar den överlevande en ny partner. Det är ofta så det fungerar.

ANNONS

Vet du hur gamla de är nu?

– När de häcka första gången 2012 var de säkert omkring fem år. Så det är nog snart tio år båda två.

Hur länge fortsätter de att häcka?

– De blir inte pensionärer och slutar häckaa,utan de häckar under hela sin livstid.

Har du några positiva nyheter från fågelvärlden?

– Det går väldigt bra för pilgrimsfalken, där har vi något positivt. Vi har ju paret på silon men även nyetableringar.

ANNONS