Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Han vill kroppsvisitera alla besökare på idrottsevenemang

Raketer och bengaler ska förbjudas på alla kommunens idrottsarenor. Dessutom ska besökare kroppsvisiteras. Det vill Ingemar Johansson.


Centerpartisten och fotbollsfantasten Ingemar Johansson med ett förflutet som polis, kommunråd och ordförande i Falkenbergs volleyboll, har fått nog av idrottssupportrars ovana att ta med bengaler, fyrverkerier och andra pyrotekniska varor på idrottsplatser, trots att det är förbjudet.

Efter Helsingborgs senaste besök i Falkenberg, när HIF spelade mot FFF på nybyggda Falcon Alkoholfri arena, fördärvades en av träbänkarna när motståndarlagets supportrar tände bengaler på gästläktaren. 
Bengaler och fyrverkerier är förknippade med flera risker, inte bara förstörda inventarier. Röken från bengaliska eldar kan till exempel framkalla allergiska reaktioner hos personer i publiken som har astma. Därför vill Ingemar Johansson förbjuda dem vid alla idrottsevenemang. Han vill att den lokala ordningsstadgan ska bli tydligare. 
- Jag vill att vi gör en markering om att det inte är ok att ta med pyroteknik på idrottsarenor.  Jag blev frustrerad efter Helsingborgs besök. Vi har en arena för 130 miljoner. Den ska ingen komma hit och förstöra.

Supporterpolis Erik Wisén Lindskog håller med om att det finns faror med att publiken tar med pyrotekniska varor in på arenorna.
- Jag har en kollega som drabbades av kemisk lunginflammation efter att ha andats in de partiklar som finns i de bengaliska eldarna, säger Erik Wisén Lindskog. Han betonar att FFF:s hemmapublik sköter sig bra. Det är bortalagen som ibland orsakar problem på matcherna.
– Det är synd att det förekommer pyroteknik. Det gör att barnfamiljer och astmatiker väljer bort vissa sektioner på arenan. 
Erik Wisén Lindskog uppskattar att problemet med pyroteknik på arenor tas upp som en politisk fråga. 
– Det är bra med ett politiskt engagemang och det är bra att frågan diskuteras. Man kanske kan komma fram till något som kan göras på lokal nivå. Det är ju en fråga som diskuteras på nationell nivå, säger Erik Wisén Lindskog.

Ingemar Johansson skriver i sin motion att han vill att klubbarna ska kroppsvisitera besökare. Erik Wisén Lindskog förklarar att det inte är juridiskt möjligt att ge klubbarnas publikvärdar tillåtelse att göra det. 
- Den som vill föra in något otillåtet stoppar det gärna i kalsonger, trosor eller bh:ar. Enligt lag är det bara polis som får söka på intima platser. Det är tydligt i lagtexten. Jag önskar att de visitationer som klubbarnas ordningsvakter gör ska vara korrekta och noggranna. 

Bakgrund:
Innan matchen i Superettan tände supportrar från gästande Helsingborgs IF bengaler. Det skapade brännmärken på en bänk. En polisanmälan om skadegörelse har gjorts. Att reparerar skadorna uppskattas kosta 10 000 kronor, eller mer. Falkenbergs FF riktar skadeståndsanspråket till HIF.
Kommunens ordningsstadga:
Tillstånd av polismyndigheten krävs för att inom områden med sammanhållen bebyggelse använda sådana pyrotekniska varor, som endast får inköpas av personer över 18 år. Det är förbjudet att använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Vårdcentralen Falkenberg samt vid äldreboenden i kommunen.
Ordningslagen, kapitel fem, paragraf 3: 
Pyrotekniska varor får inte utan tillstånd av Polismyndigheten innehas eller användas på en idrottsanläggning när idrottsarrangemang anordnas där.

MEST LÄST