Här samlas 130 mc-kvinnor i Falkenberg

Falkenbergs motorklubb vill få fler kvinnor intresserade av att köra hoj. För sjätte året på raken ordnades därför en tjejdag.

ANNONS
|

Solen steker på Falkenbergs motorklubb. På den ovala banan brummar klungor av motorcyklar förbi och på bakgårdens asfaltsplan kliver nyfikna nybörjare upp på hojen för första gången med skräckblandad förtjusning. Det är tjejdag på Falkenbergs motorklubb och till skillnad från en vanlig lördag på banan är kvinnorna alltså i klar majoritet.

– Jag och en vännina reagerade på hur få kvinnor på motorcykel man möter i trafiken och ville göra något åt det, säger Åsa Tingemar, en av dagens arrangörer.

Varför är det så tror du?

– Jag vet faktiskt inte. Det kanske ses som en traditionell manlig syssla, och många tror nog att man måste vara väldigt stark för att klara av det.

ANNONS

Omkring 130 kvinnor mellan 19 och 65 år har kommit från hela Sverige för att få vänner, köra ihop eller lära sig från scratch. Vissa har kommit hit från Östersund, andra från Halmstad eller Göteborg.

– Det är roligt att se att det finns så mycket tjejer som kör. Här får vi ta mer plats och det blir en mer avslappnad och prestigelös stämning, säger Helena Raaby, instruktör.

På bakgården står ett gäng och övar blickföring. I gruppen finns Elin Karlsson som har åkt från Stockholm. Hon är en erfaren mc-förare och har deltagit i tjejdagen flera år.

– Killar har en tendens att överskatta sin förmåga, medan tjejer snarare underskattar den. Det blir mindre tuff stämning med bara tjejer, och mer "vad bra du kör!", säger hon.

En bit längre bort sitter Linda Nätblom från Halmstad på hojen för första gången och får hjälp av körskoleläraren och namnen Linda Almqvist.

– En kompis berättade för mig om tjejdagen, och eftersom min sambo kör så tänkte jag att ville prova på att göra det själv, säger hon.

Hittills har hon hunnit öva i ungefär en kvart av den totala halvtimmen.

– Det är mycket att tänka på! Handbroms, fotbroms, ibland ska man trycka ner, ibland ska man trycka upp...

ANNONS

Kommer du fortsätta nu efter den här dagen?

– Absolut, det kommer jag verkligen göra!

ANNONS