Stad i förändring. Vegetation och jord grävs nu upp längs ”Spritanrakan”. Om ett par år beräknas de första hyresgästerna flytta in i den nya stadsdelen.
Stad i förändring. Vegetation och jord grävs nu upp längs ”Spritanrakan”. Om ett par år beräknas de första hyresgästerna flytta in i den nya stadsdelen.

Här röjs för en ny havsnära stadsdel

Nu är arbetet igång med att omvandla ”Spritanrakan” till ett nytt och havsnära bostadsområde. Inom ett par år beräknas de första hyresgästerna kunna flytta in.

ANNONS
|

Planen för Kattegatt Center vann laga kraft i somras och nu kan man se att det börjar hända saker. Buskar, jord och vegetation längs vägen grävs bort.

– Vi har börjat på första etappen av kvarteret Bacchus. Det innebär att vi ska förstärka och höja vågbrytaren hela vägen i vår, berättar projektingenjör Jimmie Vänestål på kommunens gatu- och trafikenhet.

– Höjningen är till att för att möta en framtida höjning av havsnivån. Vågbrytaren blir 3,8 meter hög från havsytan. Men det kommer knappt att märkas någon skillnad mot tidigare eftersom vägen också ska höjas med någon meter.

Vägdragningen blir lite annorlunda när den läggs om så att det blir en krök i början som går in bakom Falkenberg Energi och längs med den gamla lagerbyggnaden. På så sätt ges mer plats för den nya bebyggelsen och rekreationsområdet längs vågbrytaren.

ANNONS

Arbetet kommer att pågå hela året med uppehåll under turistsäsongen i juni–augusti.

– Det är ett väldigt populärt område så vi kommer inte att stänga av det i sommar. Men det blir lite provisoriskt då. När allt är klart kommer det att bli fler grill- och badplatser och lite parkmiljö.

Efter sommaren fortsätter vägarbetena. I korsningen Kattegattvägen–Peter Åbergs väg ska en ny väg styra upp den ökade trafiken. Kattegattvägen rustas även upp för att ta bort så mycket trafikljud som möjligt för boende där.

Cirka 550 nya bostäder är planerade att byggas i det nya området med start inom ett par år. I första etappen byggs sex punkthus som är fyra till sju våningar höga.

– Antalet lägenheter beror på hur stora man gör dem. Det ska vi sätta oss ned och titta på det i vår. Det kan bli 155 till 175, säger Jörgen Hallgren som är vd i LTN Fastighet.

Sedan detaljplanen för området vann laga kraft har exploatörerna märkt ett jätteintresse.

– Vi har nästan 500 på intresselistan och då har vi ännu inte börjat marknadsföra bostäderna. Det gör vi i sommar.

När räknar ni med att de första hyresgästerna kan flytta in?

ANNONS

– I december ska kommunen vara klar med sina arbeten och håller de planerna kan vi börja bygga tidigast våren 2017. Tidsplanen kan givetvis bli förskjuten men vi bör vara igång hösten 2017 och från byggstart kan det ta sex till sju månader innan folk kan börja flytta in.

– Det är en väldigt rolig process vi är inne i nu och jag hoppas att det är roligt för falkenbergarna också, säger Jörgen Hallgren.

I första etappen byggs sex punkthus med 155–175 bostäder. I andra etappen byggs ytterligare sex punkthus plus en rad olika lägenhetshus med 3–5 våningar. Totalt handlar det om cirka 550 bostäder i området.

– Vi har tillstånd för handel på 6 000 kvadratmeter och där blir det olika serviceinrättningar för vår stadsdel. Tanken är att det ska bli butiker, livsmedelsaffär, restaurang och fik, säger Jörgen Hallgren i LTN Fastighet.

ANNONS