Här invigs nya handelstorget

Två gymnasieelever har byggt de vädersäkra bodarna som ska lyfta orten.

ANNONS
|

Förutsättningarna för en lyckad invigning är inte de bästa. Det är tidig torsdageftermiddag och regnet öser ner över det lilla handelstorget utanför Köinge Lantmän.

Men med tanke på att det som ska invigas är tre färgglada bodar som ska göra torghandeln mindre väderberoende är det ganska passande ändå.

Bodarna har blivit verklighet tack vare en donation på 90 000 kronor från Falkenbergs sparbanks framtidsbank.

– I stället för att dela ut pengar till aktieägare sätter banken av delar av resultatet och delar ut pengar till projekt som gynnar många, säger Irene Falkenström-Persson, som jobbar på sparbanken.

Hon brukade husera på bankens numera nedlagda kontor i den byggnad som nu är tv-affären i Köinge. Därför är det närmast en självklarhet att just hon klipper bandet och inviger de nya bodarna.

ANNONS

Nu ska det bedrivas handel i bodarna varje torsdag. Den blå är vikt åt pensionärsföreningens våfflor och den gula åt lantmännens egen brödförsäljning. Vad det blir i den röda kommer däremot att variera från gång till gång.

Själva bygget har utförts av Isac Oscarsson och Fredrik Andersson, som går bygg- och anläggningsprogrammet i Falkenberg. Det har varit deras gymnasiearbete som tagit sju veckor att få klart.

– Det var skoj att få göra allt själv. När vi är ute och jobbar annars är det alltid någon annan som säger till oss vad vi ska göra men nu fick vi ta hela ansvaret, säger Fredrik Andersson.

Att det ens finns torghandeli Köinge kom som en total nyhet för dem när de fick uppdraget.

– Och då har man ändå kört här förbi på väg till Ullared, säger Fredrik Andersson.

Anders Gustafson, vice ordförande i Köinge Lantmannaförening, tror att de nya bodarna ska få fler förbipasserande bilister att stanna till under torsdagarnas torghandel och ta del av vad lokala producenter och försäljare har att erbjuda.

– Min förhoppning är att det här ska få fler att upptäcka både lantmannabutiken och torghandeln, säger han.

Och det är givetvis inte bara från de tre bodarna det kommer att bedrivas försäljning under kommande torsdagar. Precis som tidigare är även handlare med egna vagnar och stånd välkomna, i mån av plats.

ANNONS
ANNONS