Här får unga läsare nya superkrafter

På biblioteken i Falkenberg, Ullared och Skogstorp har unga läsare under sommarlovet kunnat pyssla, fika och prata om böcker. Poesibingo fick avsluta sommaren.

ANNONS
|

Inne på Falkenbergs bibliotek pågår dagens poesibingo för unga biblioteksbesökare upp till 12 år. För att få bingo ska man kryssa för ord från dikter. Medan bibliotekarie Christina Malmqvist läser upp Barbro Lindgrens dikt "Jag åker tåg" ropar Alexandra Mack, 12 år, bingo. Som vinst väljer hon Ingelin Angerborns bok "Fyr 137". Hon har mest lyssnat på böcker i sommar, men tycker om att läsa också.

– Jag har väl läst två böcker, men lyssnat på många fler, säger Alexandra Mack.

Det har varit olika teman under aktiviteterna. De har fått prova att göra serier, skriva själva och även tälja äggkoppar. Syftet är att uppmuntra barn till att läsa för nöjes skull.

ANNONS

– Vi har sett i media att läsandet inte är lika självklart längre. Det är det viktigaste vi som bibliotekarier gör, att stimulera till att läsa. Nöjesläsningen hänger ihop med förmågan att lära sig saker, och man tränar upp språket och bygger upp ett bra ordförråd, säger Christina Malmqvist.

Det som en gång kallades bokslukaråldern har alltmer blivit medieslukaråldern, menar forskare, men än så länge läser många fortfarande mycket böcker på sommarlovet.

En av dem är Filippa Lindén, 10 år, som har läst så mycket böcker under sommaren att hon inte hinner räkna antalet. Hon tror att det har blivit åtminstone två stycken per dag. Som vinst valde hon en av böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå av Martin Widmark, en av de mest populära bokserierna.

– Jag har läst alla böcker i Lasse Maja-serien utom denna. Det är så spännande att följa deras detektivarbete, säger Filippa Lindén.

Christina Malmqvist fortsätter att läsa ur Emma och Lisen Adbåges "Halsen ropar hjärtat slår", en diktbok för alla mellan 0-100 år. Enligt Agnes Bjerge finns det just nu en trend i att skriva diktböcker som riktar sig till alla åldrar, och särskilt yngre läsare.

Nathan Löksa är nio år och är ofta på biblioteket. För honom blev det boken "Mysteriet på kyrkogården", som ingår i Torsten Bengtssons serie om SPLEJ, om en grupp ungdomar som löser mysterier och gör filmklipp som de lägger ut på nätet.

ANNONS

–Jag började läsa böcker på allvar tidigare i år. Jag har läst ut hela Kapten Kalsong-serien och Vår trädkoja-serien, säger Nathan Löksa.

Hans bror Thaddeus är sju år och har valt Beppe Singers bok med 15 olika godisexperiment.

Varför är det så viktigt att läsa? Det bästa svaret kanske står på baksidan av en bok i Kapten Kalsong-serien som Cassandra Svantesson, 8 år, har tagit med sig hem:

"Läsning ger dig superkrafter!"

ANNONS