STÖRST. Största öringen på över 60 år. 
STÖRST. Största öringen på över 60 år. 

Här är monsteröringen från Ätran

En nästan tio kilo tung och 98 cm lång havsöring togs i fredags upp i Högvadsån. Något liknande har inte fångats sedan femtiotalet och den tidigare kommunekologen Ingemar Alenäs menar att de större fiskarna är ett lyckat resultat av Hertingprojektet.

ANNONS
|

Det har ringt mycket i Ingemar Alenäs telefon den senaste tiden. Det är fisketidningar och sajter från hela Sverige som vill använda bilderna han tog på monsteröringen från Ätran. Det var i fredags som han fick ett samtal från Sven-Erik Möller som har hand om laxfällan vid Nydala i Högvadsån, som är Ätrans största biflödeom att de nu hade fångat något riktigt speciellt.

– Den största öringen vi sett! Fy F-n! Det var enav kommentarerna när fisken kom upp, berättar Ingemar Alenäs.

För att sätta fångsten i perspektiv så berättar han att Sven-Erik Möller, som har varit med och räknat sedan 1954,inte kommer ihåg att någon större öring kommit upp under hans tid. Ingemar Alenäs menar att Ätran är en av de mest välundersökta laxälvarna som finns i Sverige och att detta är ett tecken på att Hertingprojektet givit frukt. Genom fiskeräknarenvid gång och cykelbron och den gamla vid Nydala kvarn så kan man enligt Ingemar Alenäs se att fler stora fiskar vandrar in och ut än tidigare.

ANNONS

– Genom hertingsprojektet kan fisken vandra fritt. Både upp i ån och den kan vandra ut oskadd. Tidigare har fisken varit uppe och lekt och sedan dött vid de gamla gallren. Men nu tar sig en stor del levande ut i havet igen.

Ingemar Alenäs tycker att de stora fiskarna är intressanta både utifrån fiske- och marknadsföringssynpunkt, men också för möjligheten till forskning.

– De här stora är väldigt värdefulla även för mig som biolog. Bra genetiskt material att titta påsom ger starka och hållbara lax- och öringbestånd. Hertingdammen och de gamla kraftverksgallrenhar under 70 år successivt sållat bort de stora fiskarna men nu kan de få vandra vidare mot sina lekområden uppe vid Gekås, säger Ingemar Alenäs.

ANNONS