Gym har bytt skepnad – till träningsanläggningar

De senaste fem åren har koppen med antalet gym och personliga tränare fullkomligt svämmat över. Samtidigt har gymmens grundinställning ändrats. – Nu tränar fler än någonsin, säger Gustav Wiel-Berggren, branschansvarig i branschorganisationen Almega.

ANNONS
|

Gymmen har gått från att endast inrikta sig mot de som redan tränar och är vältränade, till att tilltala en bredare massa. Alla ska ha en plats i träningens värld. Det finns gruppträning för alla intressen och önskemål. Allt från yoga, löpklasser och danspass till styrketräning i flera olika former.

– Trenden från att gymmen främst besöktes av de som redan var träningsfreaks, till att det nu är ett ställe även för vanliga Svenssons, är stark. Det kommer mer och mer forskning om fördelarna med att vara fysiskt aktiv, både kroppsligt och mentalt, säger Gustav Wiel-Berggren och fortsätter:

– Svenskar är väldigt medvetna. Vi har gått från traditionellt gym till friskvård. Nu är det tillgängligt för många fler. Det finns motionsdans, kampsporter, träning speciellt utformad för gravida och seniorer bland annat. Man vill rikta sig till samtliga samhällsgrupper som vill vara aktiva, säger han.

ANNONS

På ett av Sveriges största utbildningsföretag för personliga tränare, pt, menar man att det är de senaste fem åren som intresset tagit ett kliv framåt och uppåt. På ett av The Academys kontor, i Halmstad, jobbar Christina Sivertsson, som är en av tre delägare. Hon arbetar bland annat med att samordna utvecklingen av utbildningarna så att de är uppdaterade mot forskningen i ämnet.

– Vi har mer kunskap än någonsin kring träningens positiva effekter på både vår fysiska och psykiska hälsa. Det finns också ett stort urval av träningsmöjligheter på alla nivåer. Många fler tränar, vilket är positivt, men det finns mer att göra eftersom ohälsan fortsätter att stiga, säger Christina Sivertsson och fortsätter:

– Jag hoppas att välutbildade personliga tränare som utgår från kundens personliga förutsättningar och mål, ska hjälpa ännu fler att hitta sin träning.

Johanna Skoglund är en av alla hallänningar som äger och driver ett gym. På Kom å hälsa i Falkenberg arbetar hon med kunder så mycket som möjligt. Hon har personliga möten, där hon lägger upp träningsprogram utefter kundens förutsättningar och önskemål och håller även i gruppträningar på land och i bassäng.

– Jag tycker det är viktigt att koppla ihop helheten, med både kropp och knopp. Jag tror på det fysiska mötet och att det är viktigt för många, ännu mer idag, eftersom vi träffas över sociala medier, internethandel och jag ser att vi har svårare att hitta mötesplatser idag där man även duger som man är. Innanförskap är något vi alla borde jobba för. Smarta företag är de som jobbar aktivt med att öka frisknärvaron med att investera i förebyggande insatser. Frisknärvaron är ju långt ifrån lika kostsam som sjukfrånvaron i ett företag och även i samhället, säger Johanna Skoglund.

ANNONS

Kopplingen mellan det mentala och det fysiska är något som ofta påtalas i dessa sammanhang. På Almega har man ett uttalat mål att jobba för att främja folkhälsan i Sverige.

– Branschen arbetar för att komma närmare folkhälsopolitiken för att spela en större roll ur ur det perspektivet. Vi vill absolut bidra till det allmänna folkhälsoarbetet, säger Gustav Wiell-Berggren.

Christina Sivertsson vill att tränaryrket får mer plats i framtidens hälsoarbete. Förutom grundkurser arbetar företaget mycket med vidareutbildning av tränarna. Enligt Sivertsson är det positivt med en specialisering, för att kunna möta en större målgrupp. En stor grupp kunder, som ökar i antal, är de som varit skadade, eller där man har någon form av begränsning.

– Det kan vara att kunden har ont i ryggen eller axeln. Då kan en tränare med specialisering inom medicinsk träning på ett bättre sätt hjälpa kunden när de gör träningsprogram. Vården ställer först diagnos och behandlar och samverkar sedan med en medicinsk tränare för långsiktig helhetsträning. Vi vill att den forskning och kunskap som finns ska göra skillnad för många människor ute i praktiken, säger Christina som även hoppas på BOT-avdrag för att fler ska kunna få en ekonomisk möjlighet till att ha en personlig tränare.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Hallands Affärer.

ANNONS