Behörig eller obehörig. Enligt skollagen får skolor anställa obehöriga lärare på visstid och förnya anställningen på nytt varje år.
Behörig eller obehörig. Enligt skollagen får skolor anställa obehöriga lärare på visstid och förnya anställningen på nytt varje år.

Grundskolechefen om lärarbristen och Tångaskolan

Enligt skollagen får obehöriga lärare inte fastanställas, men de kan anställas på nytt år efter år. Grundskolechef Helene Malmström förklarar den rådande lärarbristen och hur den påverkat Tångaskolan.

ANNONS
|

Det råder lärarbrist i Sverige såväl som i Falkenberg. Flera skolor i kommunen har svårt att hitta behöriga lärare för varje ämne och i stället anställs obehöriga lärare. Helene Malmström är verksamhetschef för grundskolan i Falkenberg.

– Det har inte varit lätt att rekrytera lärare och i år kommer vi tyvärr inte att stå med hundra procent behörighet. Om man inte får tag i behöriga lärare får vi ta obehöriga och så är även fallet för Tångaskolan.

Vad säger skollagen om obehöriga lärare?

– Enligt skollagen får vi inte fastanställa obehöriga utan lärarlegitimation. Men vi får visstidsanställa exempelvis en fritidspedagog eller annan lämplig person i ett år och sedan det finns möjlighet att anställa samma person igen nästa år.

ANNONS

Innebär det att ni kan ha en obehörig lärare på en tjänst från år till år så länge ni inte fastanställer den?

– Ja, vi får visstidsanställa samma person på nytt varje år.

Hur är situationen med behöriga lärare på Tångaskolan?

– Utan att titta på siffrorna har det säkert flyttat fler behöriga från Tångaskolan än från andra skolor. Men så är det. Varje år är det någon skola där det rör sig lite mer.

Hur påverkas skolan av lärarbristen?

– Jag är ju chef för rektorerna på Tångaskolan och jag har alltid mer eller mindre kontakt med dem. I och med att skolan haft både lärarbyten och rektorsbyten så kan det ju bli lite upprört i organisationen. Så är det ju när nya personer kommer in på en arbetsplats.

Vad skulle du vilja säga till föräldrar om är oroliga för sina barn?

– Det jag brukar säga till föräldrar som hör av sig till mig är att ibland slutar det lite fler lärare på samma gång. Det går lite upp och ner så att säga. När det sker en del lärarbyten blir det ibland lätt lite oroligt i klassrummet och det kan ta lite tid innan läget stabiliseras.

ANNONS