Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Genombrott i guldkuppen

En man har nu i veckan suttit anhållen och ytterligare en är anhållen i sin frånvaro, misstänkta för kuppen mot Ernst Forssells guldsmedsbutik i Falkenberg i september.

Polisen har nu uppenbarligen ytterst goda förhoppningar om att klara upp den uppmärksammade guldkuppen.
– De två männen är dessutom misstänkta för ytterligare fyra-fem liknande stölder eller rån mot guldsmedsbutiker på andra håll landet, säger åklagare Henrik Kindlund som leder förundersökningen.

I onsdags skulle polisen hämta in de två misstänkta, men fick bara napp i ett fall. En man i 25-årsåldern, hemmahörande i Varberg, togs då av polisen och anhölls av åklagare.
– Han släpptes på torsdagskvällen, men det beror enbart på att brottsrubriceringen grov stöld inte har ett så högt minimistraff att det motiverar en obligatorisk häktning. I och med att så lång tid gått sedan brottet så finns det heller inte skäl att hålla honom frihetsberövad för att han nu till exempel skulle kunna störa eller försvåra utredningen, säger Henrik Kindlund.
– Nu är högsta prioritet att även få tag i den andre mannen, så att vi kan höra honom innan vi sedan slutför utredningen, tillägger han.

Den andre mannen, efterlyst och anhållen i sin frånvaro, är i 30-årsåldern och bosatt i Mellansverige, längre än så vill inte åklagaren definiera honom.
De fyra-fem andra kupperna som de är misstänkta för vill åklagaren inte beskriva i detalj, men det rör sig om brott som begåtts under en period sedan 2014 och där den grova stölden mot Ernst Forssells guldsmedsbutik tros var den senaste. De båda är inte dömda för liknande brott tidigare.

I den övervakningsfilm som finns från kuppen i Falkenberg syns endast en man, och hur den andres inblandning ser ut är något som åklagaren inte heller närmare vill beröra. Han vill inte heller tala om vilken av de två männen som man tror syns på bilderna, om det rör sig om den redan anhållne eller den som är efterlyst.
– Vi måste spara detaljerna till dess att vi hört även den andra personen, säger åklagaren.

Redan tidigare har polisen antytt att utredningen var på väg åt rätt håll, och i början av mars nämnde åklagaren i HN att något slags resultat av polisarbetet var att vänta nu under april, efter att ytterligare utredningsåtgärder vidtagits.
Mer än sju månader har alltså gått sedan en man den 13 september gick in i Ernst Forssells guld- och smyckesbutik på Storgatan i Falkenberg mitt på dagen, försedd med en yxa som han använde för att slå sönder montrar och där han kom över värdeföremål för en kvarts miljon kronor. Han förmodas ha gett sig av från platsen på en cykel.

Personalen höll sig undan i bakgrunden och undgick därmed en hotfull situation; därför är dådet ansett som grov stöld, utan det hot eller det våld mot person som annars definierar ett rån.

Läs också: Vardag igen efter guldkuppen

Hur snabbt utredningen kan slutföras och ett eventuellt åtal kan väckas vill åklagaren inte spekulera i.
– Men en stor del av utredningsåtgärderna är redan gjorda, konstaterar han.

Läs mer om Guldsmedskuppen
MEST LÄST