På plats i socialförvaltningen. Från sitt kontor har Ola Götesson ansvaret för 300 anställda inom handikappomsorgen, och den närmaste tiden handlar det om att förstå vad som gick snett i omsorgen om en autistisk pojke.
På plats i socialförvaltningen. Från sitt kontor har Ola Götesson ansvaret för 300 anställda inom handikappomsorgen, och den närmaste tiden handlar det om att förstå vad som gick snett i omsorgen om en autistisk pojke.

Götesson ska hantera problemet på Villa Balder

Ola Götesson blev hårt åtgången som socialchef i Vetlanda, när ”fallet Louise” för tre år sedan uppmärksammades stort i medierna. Nu är han nytillträdd chef för handikappomsorgen i Falkenberg – och får genast ta itu med en annan vårdhärva, den som handlar om en inlåst autistisk pojke i Villa Balders fritidsverksamhet.

ANNONS
|

Den första februari började Ola Götesson i Falkenbergs kommun.

– Det har funnits stunder de senaste åren då jag funderat på om jag skulle göra något helt annat i livet. Men jag brinner för det här, säger han.

För tre år sedan stod han i skottgluggen för kritiken mot socialtjänsten i Vetlanda, som inte hade insett att en flicka levde under svår misär och blev utnyttjad av sin pappa. Socialtjänstens underlåtenhet att ingripa uppmärksammades av Uppdrag Granskning i Sveriges Television. ”Fallet Louise” – som det kom att kallas – brände fast i allmänhetens medvetande som ett exempel på socialtjänstens misslyckande. Flickan fick inte den hjälp hon behövde.

ANNONS

Jag var inte förberedd på den stora uppmärksamheten. Den tog mig hårt, eftersom jag personligen också blev hotad. Händelsen gjorde att jag och min hustru beslöt att vi skulle bryta upp och avsluta tiden i Vetlanda, säger Ola Götesson.

Som socialchef i Vetlanda hade han det övergripande ansvaret. Men i en efterföljande granskning ansågs han ”inte ha gjort något direkt fel”, eftersom han omöjligen själv kunde ha kontroll över alla enskilda ärenden.

– Jag var kommunens talesman i det här fallet, så jag kan i efterhand förstå varför så mycket kritik riktades mot just mig, säger Ola Götesson som fick uppleva namninsamlingar och demonstrationer med krav på att han skulle avgå.

Han avgick senare som socialchef och fick ett mindre ansvar som förvaltningschef för vård och omsorg i Vetlanda kommun. Flickan Louise fick 200 000 kronor i skadestånd av kommunen och Ola Götesson blev den som personligen framförde Vetlanda kommuns ursäkt till henne.

– Det är svårt att peka på en enda faktor som gjorde att det gick fel i det här fallet. Där fanns flera orsaker.

ANNONS

Och nu har Götesson alltså brutit upp för att börja en ny tjänst i Falkenberg, som chef för handikappomsorgen. Trots de tuffa erfarenheterna från Vetlanda, så vill han vara kvar inom det yrkesområde som han prövade på redan i tonåren.

– Hemmai mitt föräldrahem bodde och vårdades min farmor som led av demens och hon behövde ständig tillsyn. Det gjorde att jag tidigt kom att intressera mig för omsorgsarbete. Så redan som 16-åring prövade jag på att arbeta som vårdbiträde, berättar Ola Götesson som växte upp i Kalmar där föräldrarna drev ett åkeri.

Senare gick han en högskoleutbildning, social omsorgslinje, och inledde på 1980-talet sin bana som chef. Han har sedan dess arbetat i Nybro, Bengtsfors, Växjö och Vetlanda.

Socialchef Sergio Garay, som anställt honom som chef för handikappomsorgen, hade sagt att det nog skulle bli en lugn start för Ola Götesson i Falkenberg. Men det har det inte blivit. Genast har Götesson hamnat mitt i den känsliga frågan om vad som egentligen har hänt inom Villa Balders fritidsverksamhet, som tillhör Falkenbergs kommunala handikappomsorg. Vikarierande personal har slagit larm om att en autistisk pojke, som ansetts svårhanterlig, tidvis ensam blivit inlåst i en separat lokal.

ANNONS

Den ordinarie personalen har stängts av medan utredning pågår. Om två veckor ska utredningen vara klar.

– Jagkan inte säga något innan jag sett vad utredningen kommer fram till. Men jag kommer att ansvara för att lämpliga åtgärder sedan genomförs, säger Ola Götesson.

Ännu har han ingen riktigt klar bild av Falkenbergs handikappomsorg, men konstaterar rent allmänt att han känt sig väldigt välkommen på sin nya arbetsplats.

– Men man brukar som chef behöva 100 dagar för att sätta sig in i en sådan här verksamhet, tillägger han.

ANNONS