Gör kakor och mat i Ugglarp istället för tv-reportage

Intresset för mat och bakning gör att tv-reportern Sara Stenman tar tjänstledigt från ”Nyhetsmorgon” i sommar. Istället fixar hon fika och enklare mat i Svedinos kafé där hon sommarjobbade i början av 1980-talet.

ANNONS
|

Kafeterian på Svedinos har inte ändrats mycket sedan bil- och flygmuseet öppnades 1961 av Lennart ”Svedino” Svedfeldt.

– Jag tycker det är en supermysig och charmig retromiljö och vill inte ändra nånting, förklarar Sara Stenman.

Till vardags är hon journalist på TV4 sedan drygt tjugo år. Men innan hon började på journalisthögskolan jobbade Sara som kallskänka i några år, bland annat på Operakällaren, Berns och Tylöhus. Innan dess var första sommarjobbet på Svedinos i början av 1980-talet då kafét var en populär våffelservering.

Morfar från Ugglarp

– När Lennart var på gott humör fick vi trolleriföreställningar ibland i köket. Det var fantastiskt roligt att se.

ANNONS

För den som inte vet kan nämnas att Svedino var ett artistnamn. Han var trollkarl till yrket och jobbade med det på vinterhalvåret för att få ihop pengar till sitt museum som är öppet på sommaren.

Sara Stenman är stockholmare men har sina rötter i Ugglarp.

– Morfar kom härifrån och jag har tillbringat alla sommarlov här, från 1965 och framåt. Nu har en av mina döttrar också sommarjobbat i kafét och det inspirerade mig att göra detta.

Ekologiskt

Därför har hon tagit tjänstledigt från tv i sommar för att servera hembakat och hemlagat i sitt älskade Ugglarp. Istället för reportage gör hon kakor, bakverk, smörgåsar, sallad och soppa för museibesökare eller andra som bara har vägarna förbi.

– Det finns inget kafé i trakten förutom Göstas i Steninge. Campingen i Ugglarp serverar kaffe men det är ingen kafémiljö direkt. Utbudet här på Svedinos varierar något. Jag kommer att ha ekologiska och lokala råvaror i viss utsträckning eftersom miljöfrågor alltid intresserat mig lika mycket som matlagning och bakning. förklarar Sara Stenman.

Nystart

Lennart Svedfeldt gick bort 1993 och i dag drivs museet av sonen Björn. Han har själv en bakgrund som pilot och gläds över nystarten av kafét och hoppas att det kan bidra till fler besökare.

ANNONS

– När pappa öppnade här var det Sveriges första bilmuseum. I dag finns säkert ett tjugotal, men vi är nog störst. Bland de största i alla fall med drygt hundra veteranbilar i samlingen.

2005 invigdes flyghallen (tidigare stod planen utomhus) med drygt 30 flygplan. Men Björn jobbar numera med tåg- och kollektivtrafik och flyger enbart som hobby.

Kulturhistoria

– Museet har alltid gått med förlust men det är ett monument över svensk teknikhistoria. Det är inte bara tekniknördar som hittar hit utan också folk som tilltalas av det estetiska. Gamla bilar och flygplan är ju även en del av vår kulturhistoria genom sin design, konstaterar Björn Svedfeldt.

ANNONS