Växer. Fabo planerar att förtäta den befintliga bebyggelsen på Herting och vill bland annat bygga ett höghus utmed Strandvägen. På Brune Kulle vid Skrea kyrka växer nya villor upp och på Tröinge ängar är det snart inflyttning i det första höghuset. På Kristineslätt ska Skanska bygga 126 hyreslägenheter åt Gekås. BILD: Tengbom
Växer. Fabo planerar att förtäta den befintliga bebyggelsen på Herting och vill bland annat bygga ett höghus utmed Strandvägen. På Brune Kulle vid Skrea kyrka växer nya villor upp och på Tröinge ängar är det snart inflyttning i det första höghuset. På Kristineslätt ska Skanska bygga 126 hyreslägenheter åt Gekås. BILD: Tengbom

Fritt fram för 3 900 bostäder

Nära 4 000 nya bostäder planeras fram till 2020. Störst blir utbyggnaden i Stafsinge, i området kring nya stationen och i kvarteret Bacchus.

ANNONS
|

Kommunens nya bostadsförsörjningsprogram för de kommande åren är så gott som klart. Det är ett omfattande dokument som ska användas som beslutsunderlag och visa inriktningen för hur kommunen ska utvecklas. Färdiga byggrätter i planreserven är 3 100 plus cirka 800 byggrätter som håller på att planläggas.

Planen har tagits fram av kommun tjänstemän. De har i sin tur haft dialoger och diskussioner med mäklare, byggherrar, exploatörer, politiker, med flera.

I det nya bostadsförsörjningsprogrammet finns bland annat en genomgång av alla de områden som kommunen förväntas växa de kommande åren. Utifrån befolkningsprognoser och bostadsbristen gör kommunen bedömningen att det behöver färdigställas 1 250 nya bostäder under närmaste fem åren. Bostadsbyggnadsprogrammet innehåller 3 100 färdiga byggrätter i planreserven plus de cirka 800 byggrätter som håller på att planläggas.

ANNONS

Kvarteret Krispeln och kvarteret Hjulet är två områden i centrum. Kvarteret Krispeln ligger i området kring Kunskaps- och kulturcentrum, nuvarande gymnasieskolan. Detaljplanen för området innehåller 250-300 lägenheter. De första bostäderna ska börja byggas 2018.

Kvarteret Hjulet, det vill säga området där det tidigare låg en bensinstation i centrum ska bebyggas med 115 lägenheter.

I kvarteret Drivbänken i området kring Mötesplats Mölle ska Fabo bygga den sista etappen med 40 bostäder. Inflyttningen är beräknad till 2018. I kvarteret Dikaren och ska ett tjugotal nya bostäder byggas av byggbolaget Peterson och Hansson.

I kvarteret Bacchus på ”Spritanrakan” har utbyggnaden av 500 lägenheter påbörjats.

Tånga parkstad, mellan Klockaregatan och Sömmerskevägen ska planläggas för flerbostadshus och grupphusbebyggelse, sammanlagt 150 bostäder. Kommunen och Västkuststugan äger marken.

I kvarteret Duvslaget, nordväst om äldreboendet Solhaga, ska 120 bostadsrätter byggas. Området beräknas vara färdigbyggt 2019-2020.

I kvarteret Leken på Herting ska Fabo förtäta med nya hyresrätter. Troligen kommer det att byggas nya lägenheter i kvarteren Linsen och Linden som också ligger på Herting.

Kvarteret Hjorten ligger på Hjortsberg. Fabo bygger ett flerbostadshus utmed nio våningar och 45 hyresrätter. Inflyttning sker under året.

På Kristineslättsområdet har Skanska hittills byggt 230 av 440 möjliga bostäder. År 2018 beräknar område vara färdigbyggt.

ANNONS

Stationsområdet fortsätter att växa. På båda sidor om järnvägen medger planerna villor, radhus och flerbostadshus. Sammanlagt beräknas området rymma 700 bostäder när utbyggnaden är klar.

Stafsingeområdet sträcker sig från väg 767 (gamla E6) upp mot järnvägen. I väster avgränsas området av den gamla järnvägssträckningen och Falkenbergs mosse. Större delen av området utgörs av friliggande villatomter. En detaljplan för en del av området har vunnit laga kraft. Den tillåter 240 bostäder varav 120 är enbostadshus samt 25-30 bostäder i en så kallad hästby.

I Skrea stationssamhälle kommer Lyckanområdet att byggas ut med ett hundratal bostäder i varierad bebyggelse. Två detaljplaner som redan vunnit laga kraft tillåter 120 bostäder. I Skrea by ingår bland annat Prästaliden och Skrea backe. Några kommunala tomter finns kvar på Prästaliden och Brune kulle i Skrea backe finns 115 småhustomter. Försäljning av tomterna pågår.

Ett nytt bostadsförsörjningsprogram ska antas under varje mandatperiod. År 2014 skärptes lagen och numera ska politikerna i kommunfullmäktige godkänna planen. Där kommer det nya programmet att hamna vid februarimötet.

ANNONS