Mycket jobb. Feriejobben innebär mycket jobb för Berit Martinsson på Navigatorcentrum./ Foto: Ola Folkesson
Mycket jobb. Feriejobben innebär mycket jobb för Berit Martinsson på Navigatorcentrum./ Foto: Ola Folkesson

Fler sommarjobb och färre sökande

De 150 planerade sommarjobben utökades plötsligt till ca 180. Antalet sökande är dock färre än tidigare år och många tackar nej till jobb som de blivit erbjudna.

ANNONS
|

De kommunala sommarjobben som i första hand tilldelas den som går på gymnasiet och aldrig tidigare jobbat brukar vara populära. Förra året sökte 440 ungdomar och året dessförinnan var 520. I år minskade antalet ansökningar till 360. Många av de sökande har inte rätt till ett sommarjobb i Falkenbergs kommun.

– Det finns sökande från andra kommuner. De stryks direkt. De som haft ett kommunalt feriejobb tidigare år försvinner, såvida de inte hade jobbet som prioriterad 9:a, och samma sak gäller sökande som inte har uppehållstillstånd, förklarar Berit Martinsson på Navigatorcentrum.

Hon ska se till att rätt person hamnar på rätt plats och att de 183 platserna är besatta under de tre perioder som eleverna erbjuds jobb. När rekryteringen inför sommaren startade var förutsättningarna 150 platser. För några veckor sedan förändrades läget.

ANNONS

– Det kom till nya pengar genom regerings feriejobbsatsning och plötsligt hade vi pengar till ca 30 nya platser, säger Berit Martinsson.

Den första gruppen sommarjobbare är redan igång. De mest eftertraktade platserna finns inom förskolan och fritids. 45 procent av de sökande vill ha någon av de 32 platser som finns på förskolor och fritidshem runt om i kommunen.

I år finns flera nya jobbmöjligheter, bland annat som underhållare på Mötesplats Mölle och äldreboenden, två personer ska driva ett it-kafé för att lära deltagare på Mötesplats Mölle att hantera datorer, paddor och mobiltelefoner, fem personer ska arbeta på biblioteket med bland annat barnverksamhet.

Sportsommar och kultursommar som innebär aktiviteter för barn och ungdomar fortsätter som vanligt och många feriejobbare får plats där. Inom äldreomsorgen finns 45 platser och i år har nya grepp tagits för att locka så många som möjligt att söka sig dit.

– De utvärderingar som görs efter varje arbetsperiod visar att de som får jobb inom äldreomsorgen trivs väldigt bra. I år har vi faktiskt haft en rekryterare från äldreomsorgen som berättat vad arbetet innebär och vilka chanser till helgjobb och inhopp som finns för den som sköter sig på jobbet, säger Berit Martinsson.

ANNONS

I år är det ovanligt många, ett 70-tal personer, som tackat nej till platser eller hoppat av innan de hunnit börja.

– Det finn så gott om jobb i år och märkbart färre sökanden. Det är en jättestor skillnad. Självklart ska den som får ett annat jobb på egen hand, eller en plats där det finns chans till fortsättning ta den, säger Berit Martinsson.

ANNONS