Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Fjällvråkens boende invigs

Nu står inte längre området mellan Falkagård och Arvidstorp tomt. Ett nytt boende för personer med socialpsykiatrisk problematik har öppnat i Falkenberg.

Tidigare var de sex 32 kvadratmeter stora stugorna på Batterivägen 6 boende för ensamkommande flyktingungdomar. Nu har området blivit ett stödboende för personer med olika grad av psykisk hälsa och psykiatrisk problematik. Med åtta boendestödjare och en sovande jour kommer de sex personer som flyttar in till boendet kunna erbjudas stöd dynget runt. 

– Här arbetar boendestödjarna tillsammans med brukarna. Det kan vara allt från att personer behöver hjälp med att komma upp på morgonen till att få stöttning i att bryta social isolering, säger Laila Claesson, enhetschef för socialpsykiatrin i Falkenberg. 

Utöver de sex stugorna som är inredda som en tvårumslägenhet med kök, badrum och en liten tvättmaskin så kommer personalen och hyresgästerna att kunna umgås med varandra i huvudbyggnaden som också ska fungera som ett allmänt vardagsrum. Ännu har ingen flyttat in men förhoppningen är att den första hyresgästen ska göra sig hemmastadd redan i sommar.

Enligt Laila Claesson har de personer som potentiellt kan erbjudas en lägenhet på Fjällvråkens boende varit positivt inställda till området när de har varit där på besök.
– Många har sagt att det är över förväntan. Omgivningen är väldigt vacker och naturskön, och alla mår ju bättre av att vara i naturen och höra fågelkvitter, säger hon. 

I Falkenberg finns det sedan tidigare två stycken stödboende för personer med socialpsykiatriska problem och efterfrågan har ökat för dessa typer av boenden. Enligt Rie Boulund, ordförande för socialnämnden i Falkenbergs kommun, behövs det tio liknande hus som på Fjällvråken, och ett nytt trapphusboende som det på Rimmarevägen 48 för att täcka upp behovet.
– Vi ser ett att det behövs fler platser för denna målgrupp som behöver erbjudas stöd i vardagen och en strukturerad tillvaro, säger hon.  

MEST LÄST