Fiskare hoppas på snabb lösning

En dryg vecka efter beskedet om att Falkenberg Seafood lämnar Glommen är meningarna delade om samhällets framtid

ANNONS
|

Beskedet om att Falkenberg Seafood lägger ner i Glommen kom som en blixt från klar himmel för fiskaren Roland Johansson.

– Vi har ju förstått att företaget känt sig motarbetet med tanke på trafiken och den utbyggnad de ville göra, säger Roland Johansson.

Han är en av cirka tio fiskare på fyra båtar som hör hemma i Glommens hamn. Han är delägare i fiskebåten Cindy Vester och befinner sig utanför Stora Middelgrund när HN får kontakt. För dagen består fångsten av rödspättor. De Kommer senare att forslas till Göteborg för att säljas på fiskeauktionen. Oftast består fångsten av kräftor. Sommartid säljer Roland Johansson och hans fiskarkollegor kräftorna direkt till Falkenberg Seafood.

ANNONS

Under övriga av året förvaras fisken hos Falkenberg Seafood tills fångsten hämtas av långtradare.

– Vi vet inte hur vi ska lösa framtiden, men vi har ju tid på oss. Falkenberg Seafood ska ju inte stänga förrän till sommaren, säger Roland Johansson.

–Vi hoppas så klart att någon annan kan ta över verksamheten i hamnen.

Roland Johansson oroar sig för Glommens framtid och inte minst för de cirka 30 personer som arbetar på Falkenberg Seafood i dag.

–Det kommer att bli väldigt dött i samhället när företaget försvinner. Det är alltid folk där och ljus i lokalerna.

Samhällsföreningens nuvarande ordförande Jan Barreflod ser en möjlighet för att en detaljplan för Glommen ska kunna fastställas. Han tror på en utveckling av Glommen som turistmål.

–Jag tycker att Glommen är en av de vackraste platserna i Halland. Det finns stora möjligheter att utveckla turismen. Jag kan tänka mig allt från hotell, butiker och restauranger.

Jan Barreflod förklarar att det finns två läger i samhället, för och emot Falkenberg Seafoods verksamhet. Många arbetstillfällen har gått förlorade och han förstår oron för framtiden hos dem som drabbats.

– Oron har funnits länge och vi i samhällsföreningen har varit väldigt noga med att hålla oss neutrala i frågan om Falkenberg Seafood, men nu, när beslutet är taget öppnar sig en helt ny värld för hamnen. Industrin som varit en bromskloss försvinner.

ANNONS

–Vi har länge känt ett motstånd från kommunen för att fortsätta arbetet med detaljplanen, nu kan planen fastställs och vi kan inrikta oss på att utveckla samhället.

Fredrik Janson, vd för Destination Falkenberg, beklagar att arbetstillfällen försvinner och att diskussioner om samhällets framtid har förts, redan innan beslutet om Falkenberg Seafood togs.

–Det finns inga speciella tankar som jag vill kommunicera nu. Det är ett spännande område som det händer mycket i, säger Fredrik Janson.

Några dagar efter det att personalen på Falkenbergs Seafood informerats om nedläggningen har vd Jonas Ragnhage fullt upp med att försöka hjälpa de anställda till nya jobb.

–Mitt fokus är att ta hand om personalen. Jag pratar med fack, andra forum och företag inom olika nätverk där vi ingår. Jag är uppbokad på flera möten som jag hoppas ska leda till nya jobb. Det är ett starkt gäng som arbetar här.

– Vad händer med fastigheten?

–Vi tittar så klart på olika framtidslösningar och det som ska göras måste ske i samspråk med kommunen. Det finns intressenter på fastigheten.

Lars Svensson är bosatt i Glommen och har varit fiskare i 30 år. När hans båt Klintskär kommer in till hamnen i Glommen förvaras fångsten tillfälligt i Falkenberg Seafoods lokaler innan den hämtas med långtradare på natten. Han är mest oroad över hur det ska gå med isen som man kyler fisken med.

ANNONS

–Det finns en kylanläggning i hamnen som vi kan använda för förvaring, men vi är beroende av den is som vi hämtar hos Seafood. Det kommer säkert att lösa sig på något sätt. Det brukar det ju göra, konstigt nog. Det som hänt är tråkigt för samhället, men det är svårt att veta hur det ska bli eftersom allt är så nytt ännu.

Stellan Larsson och Martin Dahlqvist är bosatta i Glommen. De arbetar som fiskare och utgår från Göteborg och ibland från Danmark. De hoppas att någon satsar på någon form av verksamhet som ger nya jobb i Falkenberg Seafoods lokaler.

–Det är en långsökt tanke att bygga hotell i Glommen. Snacket om att satsa på turismen är inget alternativ. Det handlar om fyra veckor på sommaren, men resten av tiden, vad händer då? Förresten blir det bara protester så fort någon försöker göra något roligt eller annorlunda här i samhället, ta till exempel husbilsparkeringen och de nya båthusen. Beslutet är tråkigt för samhället, eftersom det är liv och rörelse här så länge Falkenberg Seaffod finns kvar, säger Stellan Larsson.

– Det blir problem för de stackars fiskare som är kvar när Falkenberg Seafood försvinner, om man inte hittar någon som tar över. Men det är svårt för fisket i dag och det är inte många som vågar satsa, säger Martin Dahlqvist.

ANNONS

Göte Johansson är bosatt i Glommen. Han är fiskarson och har bott hela sitt liv i samhället. I många år var han ordförande i samhällsföreningen. Han delar inte den oro som finns för Glommens framtid.

– Jag ser inte lika negativt på att Falkenberg Seafood, som upptar en tredjedel av hamnens yta i dag, försvinner som många andra. Jag ser det som världens möjlighet att skapa något bra av hamnen. Nu gäller det för Falkenbergs kommun att snabbt ta fram en detaljplan och ta hjälpa av glommaborna i det arbetet. När detaljplanen är klar vet vi vilka spelregler som gäller, säger Göte Johansson.

Han har många tankar och idéer om hur hamnområdet kunna utvecklas med inriktning på turism, kontor, hantverk eller något annat småskaligt.

–Man kanske till och med kan bygga ett hotell eller varför inte ett äldreboende.

ANNONS