Finansministerns svar till Gekås fackklubb

Efter finansministern Magdalena Anderssons Gekåsbesök skickade fackklubben en önskelista till regeringen. Nu får de svar.

ANNONS
|

När finansministern Magdalena Andersson (S) besökte Handels fackklubb på Gekås i mars bad hon dem fundera på vilka frågor de vill lyfta på riksdagsnivå. Nu har fackklubbens brev nått regeringen.

– Vi satte oss ner tillsammans och skrev ner vad som är viktigt för oss. Det är saker som vi pratar mycket om överlag, säger Karin Eriksson, vice ordförande för fackklubben.

Bland frågorna finns önskemål om bättre sjukvård, rehabilitering och utökade dagistider för kvälls- och helgarbetare. Dessutom vill klubben se helstängda butiker på jul, nyår och midsommar.

– Anställda inom handeln ska också ha möjlighet att fira med sin familj. Om kunder vänjer sig vid det så anpassar de sig och måste inte handla julklappar i sista sekunden, säger Karin Eriksson.

ANNONS

Nu har finansminister Magdalena Andersson läst fackklubbens inspel. Eftersom hon själv har jobbat inom handeln, på Konsum för 30 år sedan, kände hon igen en del från sina egna erfarenheter vid besöket.

– Jag tyckte att vi hade väldigt fin gemenskap med arbetskamraterna och det märkte jag här också.

Vad tar du med dig från besöket?

– Det var väldigt trevligt att träffa fackklubbens medlemmar. Det var intressant höra om deras arbetssituation och hur man får ihop vardagen.

Var det något som förvånade dig?

– De fasta arbetstiderna var lite osäkra. Inte särskilt många hade 40 timmar i veckan som grundanställning. Sedan kanske man får fler timmar ändå, men det blir väldigt osäkert.

Vad gör du av brevet nu?

– Jag frågade dem "om ni var finansministrar, vad skulle ni göra då?" Då fick jag många bra idéer. Vi behöver stärka sjukvården. Vi har även tillsatt ett statligt stöd för att hålla barnomsorgen öppen under obekväm arbetstid.

Och frågan om att hålla Sverige stängt under storhelgerna?

– Det var en ny tanke för mig. Det får jag fundera på.

Karin Eriksson fick ett gott intryck av finansministern. Besöket började med att fackklubben visade finansministern sin arbetsplats.

ANNONS

– Sedan träffades vi på vårt kontor och diskuterade de här frågorna och hur vi jobbar. Hon var väldigt nyfiken på allt runt omkring och ställde många frågor.

Vad hoppas ni händer nu?

– Jag hoppas att vi kan samverka och förändra på något sätt. Givetvis kan vi inte trolla och fixa allt över en dag, men om vi jobbar tillsammans och hjälps åt kan det alltid bli bättre.

Kommer ni hålla fortsatt kontakt?

– Hon sa direkt att om vi kommer på något mer är det bara att höra av sig.

ANNONS