Fina minnen av somrarna på Reinholdsons Wienerbageri

– Vi tillbringade många somrar hos mormor. Vad jag vet så var Falkenbergslimpan hennes ursprungsrecept, berättar Gunilla Röjemo om Reinholdsons Wienerbageri som låg i hörnet av Holgersgatan/Torggatan.

ANNONS
|

Den gamla bageriskylten kom i dagen igen när rivningen av husen på Burger Inn-tomten inleddes. Gunilla Röjemo är barnbarn till Gustaf och Matilda Reinholdson som drev bageriet under första halvan av 1900-talet och kan berätta lite om dess historia.

Född i Falkenberg

– Jag är född på BB i Falkenberg men har aldrig bott där. Pappa var militär så vi flyttade väldigt mycket i min barndom. Jag tror att vi bodde antingen i Västerås eller Karlsborg när jag föddes. Men Falkenberg var en fast punkt i min barndom eftersom jag tillbringade många somrar hos min mormor, förklarar Gunilla

Själv bor hon i Sävedalen, i utkanten av Göteborg, sedan 50 år.

ANNONS

– Morfar träffade jag aldrig. Enligt mina papper dog han redan 1926 och jag är född 1938. Men vad jag förstår var det Matilda som hade bageriet och styrde och ställde där även när Gustaf levde. Hon var vad man på den tiden kallade ”ett rekorderligt fruntimmer” och hade bageriet väldigt länge efter hans död.

Tufft liv

Matilda drabbades av flera tragedier förutom makens tidiga frånfälle. Reinholdsons fick elva barn men bara två av dem nådde vuxen ålder. På den tiden härjade till exempel tbc och skördade många offer.

– Matilda var inte en sådan mormor som man satt i knät hos. Det hade hon aldrig tid till. Men jag har bara positiva minnen av mina somrar i Falkenberg. Som vuxen har jag alltid beundrat henne. Hon måste ha varit en väldigt stark människa som hade hand om många anställda. Jag kommer bara ihåg en farbror som hette Ferdinand som nog var gårdskarl.

Gott om getingar

Gunillas familj bodde inte i eget hus på den tiden och hon imponerades av att det fanns en trädgård med fruktträd.

– Det var en gång in från Holgersgatan och jag tyckte det var väldigt fint att kunna cykla med min trehjuling där inne på gården.

ANNONS

En annan sak som väckte hennes beundran i barndomen var att Matilda Reinholdson inte var rädd för getingar.

– Det var väldigt mycket getingar i bageriet på somrarna. De lockades väl av att där fanns öppna kar med socker, mjöl och annat. Men Matilda fångade dem med fingrarna och knipsade av dem på mitten.

Parisersmörgåsar

Enligt Gunilla var hennes mormor upphov till Falkenbergslimpan.

– Det var nog hennes ursprungsrecept. Men jag kommer inte ihåg så många kakor. Det fanns något som kallades parisersmörgåsar som var väldigt populära. Men de var inga smörgåsar utan avlånga rån med smörkräm emellan. Själv gillade jag jitterbuggare, en torr kaka som såg ut som en rulltårtebit. Men istället för syltfyllning var det maräng.

Mamman jobbade i bageriet, men inte som bagare utan i butiken.

Begravningstårta

– Hon tog väl emot beställningar, bland annat på tårtor. Hon berättade hur det en gång kom in en gammal gumma som såg lite ledsen ut och skulle beställa tårtor. Mamma tog emot beställningen och vart de skulle skickas.

– Ett tag senare kom den gamla damen in igen och sa att tårtorna var jättefina men undrade varför de fått tårtor med svarta kors till ett födelsedagskalas. Hon hade sett så ledsen ut att mamma trodde att de var till en begravning. Då blev hon nog förskräckt över sitt misstag. Men hon berättade det senare med glimten i ögat, berättar Gunilla Röjemo.

ANNONS

Matilda Reinholdson sålde bageriet 1948 och avled 1951.

ANNONS