Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/8
ANNONS ▼

Falkenbergs äldsta raggare

82-åriga Sune Carlsson och Gösta Andersson, eller Gröna Faran och Alma som de är mer kända som, är Falkenbergs första och äldsta raggare.

Årets upplaga av Wheels and Wings är slut och för de två raggarseniorerna var det en lugn och städad upplevelse. Både från åskådarplats och från förarsätet.
– Jag tog en liten tur med barnbarnen, de har redan tingat plats till nästa års cruising, säger Sune "Gröna Faran" Carlsson. 

Gösta "Alma" Andersson var också på plats. Han njöt av bilparaden från Tullbron i Falkenberg tillsammans med sin fru och två vänner.
– Det var fantastiskt fint. Jag satt där tänkte "Nu kommer en Chrysler och nu kommer Buick och en Pontiac". Att man minns alla dessa märken!

65 år har gått sedan Sune Carlsson och Gösta Andersson började hänga med varandra. Då, på det tidiga 50-talet, brukade Sune Carlsson köra sin gröna Dodge 48 från Vinberg till Antons korv på torget i Falkenberg om kvällarna. Utanför stod Gösta Johanson i sin svarta Volvo Carioca från 1938 och spanade på tjejer.
– Vid korvkiosken hade man bäst översikt när flickorna kom. Det var ibland någon som ville få skjuts hem i bilen efter bion, berättar Gösta Andersson.

Att han började kallas för Alma berodde helt enkelt på att han skrivit kvinnonamnet stort över sin svarta Volvo. Att Sune Carlssons bil var grön gjorde att det var rätt naturligt att han fick namnet Gröna Faran. 
– Ibland när vi kom körandes skrek flickorna "Där kommer Gröna Faran och Alma", det var roligt, skrattar Sune Carlsson. 

På den tiden brukade ett tiotal killar samlas utanför Antons Korv med sina bilar. Där umgicks det med varandra, åt en korv, raggade på tjejer och åkte ut till olika dansbanor. För att spara på bensinen som då kostade 75 öre litern, brukade Sune Carlsson och Gösta Andersson alltid åka tillsammans i en av bilarna. 
– Var det någon som fick napp så fick den andra hoppa ut och gå hem. Men ingen blev sur för det, berättar Gösta Andersson.

Precis som för dagens raggare, eller motorburen ungdom som Sune Carlsson kallar dem, var intresset för motorer det som förenade killarna. Redan som tolvåring körde Sune Carlsson bil för att hjälpa sin pappa som drev lanthandel. Och Gösta Andersson började jobba i verkstad när han var 15 år gammal. Raggarlivet startade på riktigt när de som 20-åringar kunde köpa sina första bilar. Sedan fortsatte raggandet i några år, fram tills de hade stadgat sig. 
– Vi var inte några farliga raggare, utan snälla och omtyckta. Jag tror att raggarna i dag är tuffare än vad vi var då, säger Sune Carlsson.

Här kan du se bilderna från fredagens cruising.

Raggare då och nu

Sune Carlsson
Ålder: 82 år
Född: 1935 och uppväxt i Vinberg
Gjort: Arbetat med bilar hela livet och bland annat startat upp ett flertal firmor i Falkenberg som fortfarande är igång. T.ex. Walters bil.

Gösta Andersson
Ålder: 81 år
Född: 1935 och uppväxt i centrala Falkenberg
Gjort: Arbetat på verkstad sedan 15 årsålder, men även på bensinmack. Varit med och byggt upp motorbanan och engagerat sig i Falkenbergs motorklubb där han har suttit som ordförande. 

MEST LÄST