Christer Harryson är professor i byggteknik och har arbetat med energifrågor sedan 1970-talet. I uppdrag av bland annat Boverket har han tidigare kartlagt inomhusmiljön för ett 30-tal förskolor och skolor i Skåne.
Christer Harryson är professor i byggteknik och har arbetat med energifrågor sedan 1970-talet. I uppdrag av bland annat Boverket har han tidigare kartlagt inomhusmiljön för ett 30-tal förskolor och skolor i Skåne.

Fabo-skandal växer vidare

Byggprofessor om ventilationsfusket: "Värre än vad jag trodde"

ANNONS
|

Ventilationsfusket kan få allvarliga konsekvenser för hälsan. Det menar byggprofessorn Christer Harrysson som på HN:s uppdrag har granskat de omstridda protokollen.

– Det är värre än vad jag trodde, det är stort sett brister på varje protokoll. Är det inte det ena felet är det andra, säger han.

För två veckor sedan berättade HN för första gången om ett omfattande fusk av ventilationskontroller på totalt 20 kommunala verksamheter. Det kommunala bostadsbolaget Fabo har tidigare gått ut med att bristerna är allvarliga.

För att få bättre insyn i hur de felaktiga besiktningarna kan ha påverkat berörda förskolor och skolor har HN tagit hjälp av Christer Harrysson som är professor i byggteknik.

ANNONS

– Här finns det så mycket felaktigheter att man genast borde ha vidtagit åtgärder och omgående gjort justeringar och en ny funktionskontroll.

Protokollen visar att flera lokaler har ett betydligt större inflöde av luft än utflöde, vilket skapar ett övertryck. Det gör att det lätt blir fuktskador i konstruktionen.

–Om huset är en träkonstruktion så får man absolut inte ha övertryck, det vet alla i branschen.

Enligt professorn är även protokollen ofullständiga. Den anlitade besiktningsmannen har inte kontrollerat lufttillströmningen vid varje ventil vilket innebär att luftvärden från alla delar av verksamheterna inte finns redovisade.

Protokollen visar även att endast enstaka ventilationsfilter har bytts ut. Christer Harrysson påpekar att det fort samlas föroreningar i filter och om de inte rengörs regelbundet kan det leda till mögelproblem i kanalerna.

– Det är en stor ekonomisk fråga att byta ut och rensa filter. Men gör man inte det är risken att brukarna av lokalen andas in föroreningar.

Varför tror du att protokollen har godkänts?

–Det finns den ekonomiska aspekten, godkänner man blir det inga ombyggnadskostnader eller nya mätningskostnader. Den besiktningsman som skriver det kortaste protokollet blir populär, säger Christer Harrysson.

Hur kan de felaktiga besiktningarna ha påverkat hälsan för dem som vistas i lokalerna?

ANNONS

–Det vanliga är att man drabbas av sjuka hus-symtom, som bland annat innebär att man har halsont utan att bli förkyld, att det kliar i ögonen och att man får hudirritationer.

Även ventilationsexpert Wanda Rydholm på Boverket ser en risk för fuktskador vid övertryck.

–Varm luft söker sig till ytterväggar och så småningom blir det mögel. Om inte systemet drar ut föroreningar på ett effektivt sätt virvlar det runt en massa damm i luften och då hjälper det inte hur mycket man än städar, förklarar Rydholm.Att vistas i lokaler med mögel kan enligt Arbetsmiljöverket leda till en rad hälsobesvär som lungproblem och allergier.

Den ifrågasatte kontrollanten arbetade åt företaget Ramböll som underkonsult. Börje Eriksson, divisionschef på företaget, berättar att konsulten inte längre anlitas och att Ramböll sedan en tid själv utrett vad som har hänt.

–Protokollen är det inga fel på, det är hanteringen av dem som är fel. Vi har tagit in en oberoende besiktningsman för att granska protokollen och han hittade inga uppseendeväckande fel, säger Börje Eriksson.

Protokollen visar på ett stort övertryck i flera av lokalerna samt att besiktningsmannen inte har redovisat fullständiga mätvärden.

–Det är ny information för mig, det får jag ta med Fabo, säger Börje Eriksson.

ANNONS

Enligt Fabos vd Christian Kylin är man medveten om att protokollen är bristfälliga i vissa delar.

–Analysen vi har gjort är att det inte är någon fara för verksamheterna men att felen givetvis ska åtgärdas.

Personalen på flera skolor i kommunen tycker att luften i klassrummen känns gammal och kvalmig, enligt Lärarförbundet.

–Vi har märkt att personalen mår bättre på de skolor där ventilationssystemen har bytts ut, säger ordförande Bengt-Erik Johansson.

Läs också:

Rensade luften om ventilationsfusket

Ventilationsskandalen: en avstängd från Fabo

Avstängd anställd åter i tjänst

Detta har hänt:

17/10: Falkenbergs kommun gick ut med ett pressmeddelande om att ventilationskontroller som genomförts de senaste åren i kommunala fastigheter har varit felaktiga. Problemen uppdagades av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

18/10: I lokala medier skyller Fabo på den inhyrda besiktningsmannen och anklagar honom för fusk. Besiktningsmannen slog i sin tur ifrån sig kritiken och menade att Fabo hade uppmuntrat hans agerande.

23/10: Fabo stänger av en av sina anställda som varit ansvarig över tillsynen över hanteringen av ventilationskontroller.

27/10: Den avstängde Fabo-anställde är åter i tjänst. Fabo har inte hittat någon bevisning som visar på att den anställde har försökt påverka besiktningsmannen att godkänna de felaktiga protokollen.

Berörda verksamheter:

Bokens förskola, Gymnasiet Hus 20, Gymnasiet Hus 5, Ätranskolan, Fageredskolan, Hörselförskolan på Söderskolan, Navigatorcentrum, Lotsens skola, Älvseredskolan, Falkenbergs Montessoriskola, Tångaskolan, Furubackens förskola, Vinbergskolan, Slättens förskola, Skansgårdens förskola, Ljungby skola, Långavekaskolan, Skogstorpsskolan och Rönnagård 106 (gruppboende).

Sedan 2014 finns det 50 miljoner kronor avsatta i budget för att åtgärda ventilationen på följande sex skolor: Vessigebroskolan, Schubergstorpsskolan, Ljungbyskolan, Söderskolan, Vinbergsskolan och Hjortsbergsskolan.


Tekniska nämnden hoppas även på ytterligare 90 miljoner kronor årets budgetförhandlingar för att kunna åtgärda ventilation även på Apelskolan, Fajansskolan, Hertingsskolan, Skogstorpsskolan och Tångaskolan, Fageredskolan, Årstadskolan, Slöingeskolan, Tullbroskolan, Ätranskolan, Okome skola och Tånga Montessori.

Källa: Falkenbergs kommun

Vanliga symptom vid dålig inomhusmiljö är:

irritation i ögon, näsa och hals

känsla av torr hud och torra slemhinnor

hudrodnad

mental trötthet

huvudvärk

ofta förekommande luftvägsinfektioner och hosta

heshet, pipande andning och ospecifik överkänslighet

illamående och yrselkänslor.

Källa: Arbetsmiljöverket

ANNONS