Krubb alla dagar. Enligt Skolinspektionen ska måltider erbjudas förskolebarnen varje dag.
Krubb alla dagar. Enligt Skolinspektionen ska måltider erbjudas förskolebarnen varje dag.

”Förskolebarn ska få måltider varje dag”

Montessoriförskolorna i Falkenberg har kritiserats av föräldrar, eftersom barnen förväntas ha med sig matsäck på fredagar. Men enligt Skolinspektionen ska måltider erbjudas varje dag.

ANNONS
|

– Jag är väldigt glad. Jag tycker man är ganska tydlig med att man ska servera mat fem dagar i veckan eftersom det ingår i begreppet ”god omsorg”, säger Per Svensson (S), som efter påtryckningar från föräldrar valde att anmäla det till Skolinspektionen (SI) för att få ta del av dess tolkning.

Eftersom Falkenbergs kommun har tillsynsansvar, kommer SI inte att pröva ärendet. Däremot hänvisar SI till skollagen och förtydligar att måltider ska erbjudas alla dagar i veckan.

– Givetvis finns det också segregerande effekter. Enligt Rädda barnen har vi 750 barn som lever i fattiga familjer i Falkenberg. Att ta med sig lunch en dag i veckan är en stor utgift för dem som lever på existensminimum, säger Per Svensson.

ANNONS

Jenny Billing Torstensson, verksamhetschef för Stiftelsen Falkenbergs Montessoriskolor, kan ännu inte säga om det blir några förändringar.

– Diskussionen fortsätter med kommunen och styrelsen. Nu har jag precis tagit del av svaret och har inte hunnit lyfta det med styrelsen än. Men alla som inte har med sig matsäck får mat. Matsäcken är en del i föräldraengagemanget, säger Jenny Billing Torstensson.

På barn- och utbildningsförvaltningen ska man utreda frågan vidare tillsammans med förskolechef och styrelseordförande.

– Utlåtandet från SI visar en sak och när min företrädare var i kontakt Sveriges kommuner och landsting (SKL) hade de en annan tolkning. Vi måste ta reda på exakt vad som gäller. Vi ska prata med juristen på SKL och juristen på SI, sedan kommer vi att visa det för nämnden som får ta ett beslut, säger Anette Klang Jensen, kvalitetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen.

ANNONS