Försökte köra ihjäl polisman i Fegen

En 45-årig Trollhättebo åtalas för att ha försökt köra ihjäl en polisman i Fegen i början av juni.

ANNONS
|

Den 3 juni i år försökte polismannen stoppa 45-åringen på Värnamovägen i Fegen i samband med en hastighetskontroll. 45-åringen ska då, enligt åtalet, i hög fart ha kört sin bil rakt mot polismannen.

I förhör har polisen berättat hur han hör hur föraren ”gör en kick down” – det vill säga trampar gasen i botten – och ökar hastigheten till vad polismannen uppfattar som en bit över 100 kilometer i timmen.

Polismannen tvingas kasta sig åt sidan och undkommer bilen med vad han uppfattar som bara ett par decimeter till godo. I ren chock kastar han iväg laserinstrumentet mot bilen.

ANNONS

Efter att ha försökt köra på polismannen ska 45-åringen och en passagerare ha fortsatt sin färd i hög fart genom Smålandsstenar och vidare till Burseryd.

När de mötte en lastbil tog föraren det mötet på fel sida om vägen och utanför körbanan.

Färden slutade med att mannen tappade kontrollen över fordonet och körde av vägen. Även poliserna körde av vägen och den polisman som 45-åringen tidigare ska ha försökt köra på tog upp jakten till fots. Han lyckas hitta mannen och skriker åt honom att visa sina händer och vända sig bort.

– Detta åtlyddes dock inte, trots flera tillsägelser. Då jag var ensam med en argsint, storvuxen och ovillig NN valde jag att använda min pepparsprej mot honom, skriver polismannen i en redogörelse.

Bland åtalspunkterna märks, förutom försök till dråp, alternativt försök till grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning.

I åtalet skriver åklagaren bland annat att 45-åringen ”visat grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom”.

45-åringen själv hävdar att det var hans kamrat som körde.

– Han sa: Jag gasar, jag är nog lyst, säger han i förhör.

Den namngivna kamraten nekar dock, även han, och säger att det var 45-åringen som körde och att han själv bett sin kamrat stanna och att han varit rädd när han såg hastighetsmätaren visa 180 kilometer i timmen.

ANNONS

ANNONS