Förare oroliga för stöld

Svenska lastbilschaufförer övernattar sällan på rastplatserna i Falkenberg. Men oron finns för att råka ut för stölder när de gör stopp i landet.

ANNONS
|

– Stölderna har ökat och det är ett arbetsmiljöproblem för chaufförerna. Kör- och vilotider existerar och det innebär att bilar stannar lite här och där, säger Martin Jonsson som är ombudsman på Transportarbetareförbundet i Halland.

En del av chaufförerna han är i kontakt med berättar att det finns en oro – dels för att övernatta men även vid kortare stopp.

– Kruxet är att en rast innebär att de ska kunna gå ifrån sitt arbete och göra någonting annat. Men många känner att de vill vara i närheten av bilen för att vara på den säkra sidan. Det finns chaufförer som sagt till mig att de inte vågar gå ifrån ens för att äta, säger Martin Jonsson.

ANNONS

Läs också: Sommarstölder har ökat på rastplatserna

Marcus Johansson, lastbilschaufför från Falkenberg, sover ofta i lastbilen.

– Att stanna på ett ödeställe känns inte alltid tryggt. Men på rastplatser är jag inte speciellt orolig eftersom det finns andra bilar bredvid, säger Marcus Johansson.

Han har själv erfarenhet av att personer varit inne i hans släp under natten.

– Det har hänt ett tiotal gånger men det har varit tomt och de har aldrig tagit någonting. Som tur är har de inte tittat in i hytten än, säger Marcus Johansson.

Eftersom han är hemmahörande i Falkenberg övernattar han aldrig på rastplatserna i kommunen, men han är förstås medveten om att det förekommit en hel del stölder.

– Man har ju hört om Susedalen och jag tror svenska chaufförer väljer andra ställen. Ett sådant ställe skulle jag inte lägga mig på. Tyvärr är det så, säger Marcus Johansson.

Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö hör till de vanligaste platserna för lossning och hämtning av gods för lastbilschaufförer i södra Sverige. Falkenberg blir inget naturligt övernattningsställe, vilket kan förklara att HN inte stöter på en enda svensk chaufför vid besök på rastplatserna.

ANNONS

– Jag vet inte riktigt om den ena rastplatsen är värre än den andra. Ett problem är att det finns ont om plats. Men det finns en medvetenhet om hur och var de ska ställa sig, säger Martin Jonsson.

ANNONS