Får rätt till skolskjuts efter dom

11-åringen har skolskjuts på morgonen men har hittills nekats skjuts hem från skolan med motiveringen att det då är ljust ute. Men nu häver förvaltningsrätten beslutet.

ANNONS
|

Familjens begäran om skolskjuts till sin 11-åriga dotter avslogs av barn- och utbildningsnämnden med motiveringen att sikten på vägen är mycket god och inga omständigheter gör att flickan skulle ha behov av skolskjuts eftermiddagstid, då det fortfarande är ljust ute när hon ska ta sig hem från skolan.

På morgonen kan mörkret försvåra siktförhållandena, vilket motiverar skjuts, men inte eftermiddagstid, menar nämnden.

Men förvaltningsrätten i Göteborg, dit familjen överklagat, tycker annorlunda.

Av utredningen i målet framgår att den aktuella vägsträckan har hastighetsbegränsning 70 kilometer i timmen, därtill saknas vägren att gå på vid möte med trafik, påpekar de.

Mot denna bakgrund får trafikförhållandena, trots att sikten i övrigt är god, anses vara sådana att 11-åringen är berättigad skolskjuts även på eftermiddagarna resten av terminen, menar rätten och ger barn- och utbildningsnämnden bakläxa.

ANNONS

Enligt skollagen har elever i grundskola med offentlig huvudman rätt till kostnadsfri skolskjuts från en plats i anslutning till elevens hem till den plats utbildningen bedrivs och tillbaka om sådan skjuts behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, elevens funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet, varför det nu ankommer kommunen att vidta nödvändiga åtgärder.

ANNONS