Färre gräsmattor ska klippas

För att rädda Falkenbergs fjärilar, humlor och bin vill kommunen minska ner på gräsklippningen.

ANNONS
|

80 stycken fotbollsplaner. Så stor är den gräsyta som Falkenbergs kommun klipper vilket både är dyrt och miljöfarligt. Sedan ett år tillbaka har kommunen arbetat fram en ny skötselplan som innefattar alla gräsmattor i hela Falkenberg. Under växtperioden från april till oktober kommer klippningen variera från en gång i veckan till en gång på hela säsongen. På så sätt hoppas Rolf Svensson, enhetschef på park och kust, att den biologiska mångfalden ska öka.

– Vi börjar få ont om insekter i Falkenberg och maskiner skaver vansinnigt mycket på ytan. Klipper man till exempel nära träd så kan de förstöras, så att ha mycket långgräs är det allra bästa, säger han.

ANNONS

Till hösten ska vildängsblommor sås på de platser som kommer att lämnas fria. Där är tanken att blommorna ska etableras på den lämnade terrängen och dra till sig insekter.

– Ett område vid Västra Gärdet som vi låtit bli äng har blivit lyckat på bara ett år och fått en fantastisk blomning med massa olika växter, berättar Rolf Svensson.

Även gångar och labyrinter kommer klippas till i det höga gräset för att ge variation i grönområden. Andra plaster som till exempel lekparker och genomfarter kommer att klippas en gång i veckan.

– Att minska på klippningen gör mycket. Det går fort åt tusenlappar i bränslekostnad på en dag, så totalvärdet är mycket bra, säger han.

ANNONS