Fängelse för misshandlande pappa

Det blev fängelse i fyra år för den man som misshandlat sina tre söner under längre tid. – Jag tror att de känner upprättelse även om det inte läker alla sår, säger åklagaren.

ANNONS
|

I dag kom domen från Varbergs tingsrätti det uppmärksammade målet. Falkenbergsmannen som stod åtalad för att ha grovt misshandlat familjens söner döms på en rad punkter. Mannen fälls bland annat för grov misshandel, grov fridskränkning och olaga frihetsberövande. Han ska även betala närmare 250 000 kronor i skadestånd.

Åklagare Andreas Bergman är spontant nöjd med tingsrättens bedömning även om yrkandet var på sex års fängelse. Tingsrätten har bedömt pojkarnas berättelser som trovärdiga.

– Jag har inte hunnit analysera det här klart ännu. Fyra år är givetvis ett långt fängelsestraff men det handlar samtidigt om många allvarliga brott. Men vi har inget system som staplar strafftider på varandra. Man erhåller en viss rabatt. Jag måste fundera på min bedömning, säger han.

ANNONS

När HN når honom har han ännu inte varit i kontakt med familjen.

– Tingsrätten har trott på det de har berättat och upplevt. Jag vet inte exakt hur de har det i dag men jag tror att de kännerupprättelse även om det inte läker alla sår.Det är säkert en jobbig tid som kommer att påverka dem under resten av deras liv, säger Andreas Bergman.

De många gärningarna, varav vissa har pågått sedan 2010, tecknar en bild av enfamilj i skräck under pappans terrorvälde. Sönerna ska vid upprepade gånger ha fått ta emot dödshot och slag i ansiktet men misshandeln slutade inte vid det. Vid upprepade tillfällen under nästan tre års tid misshandladessönerna med ett rör som var försett med silikon i änden. En av sönerna blev även vid olika tillfällen piskad över rygg, axlar och överkropp så att huden sprack. Det hände så sent som förra sommaren, bara månader innan mamman kontaktade polisen. En annan slogs med ett träföremål och en vattenkanna.

Mest brutalt av alla mannens tortyrredskap ter sig ändå ett armeringsjärn. Inför ett av de tillfällenabands även sonen till händerna och försattes med ögonbindel. Den gången avslutades den grovamisshandeln med att sonen hölls inlåst i en garderob under flera timmar.

ANNONS

Enligt sönernas vittnesmål varanledningentill misshandeln ofta banalasmåsaker. Vid något tillfälle misstänktes en son för att ha stulit cigaretter, vid ett annat var pappan arg över ett borttappat smycke.

Listan över läkta ärr blev lång när den rättsmedicinska undersökningen av de tre sönerna genomfördes i september ifjol.

Även mamman i familjen misshandlades och hotades vid flera tillfällen. Den nu dömde pappan är inte dömd för några liknande våldsbrott sedan tidigare.

ANNONS