Mataffären i Älvsered. Den drevs av den man som polis och åklagare tror är bortförd – och sannolikt inte längre är i livet. Bild: Håkan Bergström
Mataffären i Älvsered. Den drevs av den man som polis och åklagare tror är bortförd – och sannolikt inte längre är i livet. Bild: Håkan Bergström

Försvinnandet i Älvsered: Blodspår analyseras

Polisens misstankar bygger bland annat på att man hos en av de häktade männen har hittat blodspår. Dock är analysen inte klar: Kommer blodet från den försvunne livsmedelshandlaren i Älvsered?

ANNONS
|

På fredagen omhäktades de tre misstänkta männen. Under denna häktningsförhandling i tingsrätten, där åklagare och de misstänkta var uppkopplade per videolänk, råkade en del av bevisningen bli offentlig i en utredning som annars omges av noggrann sekretess.

– Kan åklagaren tala om på ett ungefär hur länge det dröjer innan utredningen är klar? undrade advokat Lennart Johansson som företräder en misstänkt 23-åring.

– Utredningen befinner sig ännu i uppstartsfasen. Men när det gäller XX (den misstänktes namn) är högsta prioritet att få blodet som hittats i lägenheten analyserat, svarade chefsåklagare Mats Sällström.

– Och om det visar sig att blodet faktiskt är hans eget, kommer det att leda till någon ny slutsats när det gäller häktningen av honom? undrade Lennart Johansson.

ANNONS

Men här bröt domaren Anna Hannell in och påminde åklagare och advokat om att häktningsförhandlingen just i denna stund var offentlig, efter att i övrigt ha skett bakom stängda dörrar.

Uppenbart är att polisen leds av den bestämda uppfattningen att mannen, som drev mataffären i Älvsered när han försvann den 1 maj, är bortförd och troligen död.

De tre misstänkta omhäktades för ytterligare en tvåveckorsperiod, på sannolika skäl misstänkta för människorov. Samtliga nekar.

– Mitt intryck är att polisen ändå famlar rätt mycket. Man har en eller ett par teorier om motivet och utifrån det försöker man knyta personer ur bekantskapskretsen till gärningen, sa advokat Jan Ahlström som företräder en 44-årig misstänkt man.

Vid den begränsade del av häktningsförhandlingen som var offentlig konstaterade åklagare Mats Sällström att polisen ännu håller på att undersöka platser, vissa bilar och mobiler.

– Vi tragglar på. Och vi håller fortfarande många förhör med olika personer för att se om de kan tillföra utredningen något, säger Cecilia Bergstén, chef för polisens rotel för grova brott.

Är det dags att även lägga till mord som en misstanke och brottsrubricering?

– Ska vi föra fram en mordmisstanke måste vi nog först ha hittat en kropp, och det har vi inte, säger Bergstén.

ANNONS

Utöver de häktade männen är även en kvinna misstänkt, men inte frihetsberövad. De tre männen har funnits i den försvunne handlarens närhet, tillhör hans bekantskapskrets och har bland annat samarbetat med honom i hans verksamhet.

BAKGRUND: Försvinnandet i Älvsered

Den försvunne 40-åringen drev mataffären i Älvsered. Senast han sågs var 1 maj när han lämnade sitt hem på en ort några mil därifrån, för att åka till jobbet i Älvsered.

De som misstänks för att ha fört bort honom hör till hans bekantskapskrets, och de är liksom den försvunne handlaren invandrare från annat land. Men såvitt en av advokaterna, Jan Ahlström, kan överblicka så verkar bekantskapen inte vara särskilt gammal, utan ha uppstått i Sverige.

Av central betydelse för utredningen, som lär ta månader, är om den försvunne mannen, eller kvarlevorna efter honom, kan hittas.

Affären i Älvsered har öppnats igen genom andra personers försorg.

ANNONS